Domaći kruh

Pecite najbolji domaći kruh uz izvrstan recept Zorana Ožegovića.

Recept za domaći kruh

Potrebne namirnice za 0,5 kg kruha

0,5 kg glatkog brašna
300 ml vode
15 gr svježeg kvasca
6 zlica maslinovog ulja
Sol i papar po potrebi

Način pripreme:

Brašno prosijemo te na to dodamo sol i maslinovo ulje. U mlaku vodu stavimo kvasac i dobro promiješamo kako bi se kvasac rastopio. Lagano dodajemo vodu sa kvascem i miješamo. Tijesto treba dobro umijesiti da bude jednaka masa i kada se prereže nožem da ne bude puno šupljine. Kada ga dobro umijesimo, stavimo ga u posudu na toplo mjesto, prekrijemo krpom da se kruh diže cca 40 minuta. Dignuto tijesto još jednom premijesimo i stavimo u pleh koji smo premazali uljem (možemo ga premazati i svinjskom masti), stavimo kruh i tako ga ostavimo cca 15 minuta da se opet malo odmori i digne. Stavljamo ga u zagrijanu pećnicu na 210 stupnjeva na 20 do 25 minuta. Kad je kruh pečen, vadimo ga van, premažemo ga malo maslinovim uljem u koje smo stavili sol i papar te ga zamotamo u vlažnu krpu da se ohladi (krpa ne smije biti jako mokra).

U ovaj kruh prije pečenja, ako želimo, možemo umjesti dodatke kao što su naprimjer ružmarin i češnjak, slane inćune, pesto od bosiljka, pancetu i luk ili bilo što drugo, a također ga možemo koristiti i za umatanje šunke u kruh u uskršnje vrijeme.

Dobar tek uz domaći kruh!

Tekst: Zoran Ožegović
Slika: Sxc