Duck a’l Orange

Znamenito jelo francuskih majstora kuhinje za ljubitelje klasike.  
Namirnice:
pačja prsa (s kožom)
1 velika naranča
100 ml francuskog crvenog vina
100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
50 ml pilećeg temeljca
1 žlica meda ili smeđeg šećera
25 grama maslaca
sol  i papar

Postupak:
Operite pačja prsa i dobro ih posušite (npr. papirnatim ručnikom). Načinite dijagonalne zareze na pačjoj koži te utrljajte sol i papar u nju. Budite oprezni s nožem, da ne oštetite meso.

Otopite maslac u tavi, dok se ne zapjeni, pa meso položite u njega – tako da pačja koža dodiruje dno tave. Pržite 2-3 minute na jakoj temperaturi dok se ne stvori korica, pa okrenite prsa na drugu stranu. Pecite još dvije do tri minute. Izvadite prsa iz tave, položite ih na drvenu dasku i prekrijte aluminijskom folijom. Savjet: ako primijetite da maslac počinje neugodno zaudarati tijekom pečenja zbog izloženosti visokoj temperaturi, dodajte mu malo biljnoga ulja

U tavu, u kojoj se pekla pačetina, dodajte vino, narančin sok, med te pileći temeljac. Miješajte umak dok ne zavrije. Neposredno prije kraja kuhanja umaka (npr. minuta) u umak dodajte dobro očišćene kriške svježe naranče i malo naribane narančine korice.

Pačja prsa prelijte umakom i poslužite uz čašu vrhunskog francuskog vina.

Bon appetit!