Eterično ulje Jasmin

Miris koji je inspirirao mnoge ljubavnike, ali i pjesnike.

Osjetilno bogati i egzotični miris dočarat će vam pravi romantični ugođaj. To je idealno eterično ulja za sve one koji žele podići svoje raspoloženje i svoj svakidašnji život obogatiti potrebnom energijom.

Dvije se vrste jasminovih grmova uzgajaju komercijalno za eterično ulje: Jasminum grandiflorum i J. sambac. Obje potječu iz Indije i Perzije, ali su donesene u Europu preko Afrike i maurskih najezda. Ulje sambaca se uglavnom proizvodi u Indiji, a ulje grandifloruma u sjevernoj Africi i Francuskoj.

U Kini se zeleni čaj miješa a cvjetićima jasmina iz porodice J. paniculatum, i poslužuje kao probavni stimulans poslije masnih obroka, pritom odstranjuje zadah iz usta i smiruje nervnu napetost. Ulje se dobiva iz bijelih zvjezdolikih cvjetića ekstrakcijom u otopini koja daje ekstrakt. U Indiji se jasminovo ulje miješa sa sandalovim uljem da se dobije esencija jasmina. Koristi se kao pomoć u meditaciji. Vijenci od cvjetića J. sambaca se daruju počasnim gostima i kao dio bogoštovlja u hramu. U parfumerijskoj industriji, jasmin je poznat kao “kraljica cvjetova” zbog izrazito cvjetnog mirisa. Ulje je izuzetno skupo, a jedan od najskupljih parfema na svijetu, “Joy” Jean Patoua, ima među sastojcima i čisto jasminovo ulje.

Primjena u tradicionalnoj aromaterapiji
Budući da su ulja jasmina toliko skupa, uglavnom se upotrebljavaju u aromaterapiji za liječenje duševnih i emocionalnih problema, osobito depresije i seksualnih poteškoća kod muškaraca i žena. Prema nekim izvorima ulje je korisno pri porođaju jer pomaže kontrakcijama ako se masira u trbuh, no važno je da se rodilji sviđa miris i da se slaže da ga se koristi.

jasmin


Oboljenja i samopomoć

Senzualan užitak. Napunite kadu toplom vodom, ugasite svjetla i upalite svijeću. Prije ulaska u kupelj natrljajte vrat i gornji dio prsa mješavinom 3 kapi jasmina i baznog ulja. S obzirom na to da je ulje jasmina toliko skupo, većina prodavaonica nudi prethodno razrijeđen proizvod.

Depresivna raspoloženja. Nosite bočicu ulja jasmina uvijek uza se i pomirišite kad god osjetite napad depresije. Pokazalo se da ulje jasmina djeluje stimulirajuće, stoga će stvoriti osjećaj zadovoljstva i blage euforije – pod uvjetom da podnosite miris!

Zašto djeluje

Benzil acetat i benzil benzoat se često dodaju jasminu kao nadopuna. Nažalost, koriste se i za krivotvorenje ulja jasmina. Veoma je teško dokazati je li ulje jasminovo ili ne.
Benzil benzoat se samostalno koristi kod liječenja svrbeži.
Linalol ima sedativna svojstva na nervni sustav. Stoga se očekuje da je ulje J. sambaca učinkovitije u opuštanju nego ulje J. grandifloruma.
Alfa-farnesen je u većoj količini prisutan u ulju J. sambac i može dati ulju značajnu vrijednost u smanjivanju upala, osobito kod bolnih dojki prilikom upala kod dojilja.
Metil jasmonat, jasmon, indol i metil anthranilat daju jasminu intenzivan, karakterističan miris, a moguće je da im pripada zasluga za euforično i stimulirajuće djelovanje ulja jasmina.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partner Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko Izdanje: Eterična ulje
Izvornik: The A-Z Essential oils

Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820