Grad carskog izgleda – Sankt Petersburg

Sankt Peterburg drugi je najveći grad megadržave Rusije. Smješten je na samom zapadu Rusije, a nakon Moskve, drugi je najveći grad te države. Smješten na rijeci Nevi i nadomak Baltičkog zaljeva, Sankt Peterburg najveća je i najvažnija ruska luka. Grad je osnovao Petar I. Veliki (1672.-1725.), koji je životu u Rusiji što više pokušao izgraditi po uzoru na zapadne države. Stoga je grad prvotno i nazvan Sankt Peterburg po uzoru na zapadne gradove. Početkom 20. stoljeća, točnije 1914. godine, grad je preimenovan u Petrograd jer je Sankt Peterburg zvučao previše njemački, da bi 1924. godine opet bio preimenovan, ovaj put u Lenjingrad, u spomen na vođu revolucije Lenjina. 1991. godine gradu je vraćeno prvotno ime, Sankt Peterburg. Sankt Peterburgu nadjenuto je i više nadimaka, a onaj najvrjedniji spomena je sigurno Venecija Sjevera. Centar grada spada u svjetsku baštinu UNESCO-a.

Kulturna važnost Sankt Peterburga je nezaobilazna, stoga u nastavku navodimo mjesta koja se pri posjeti Sankt Peterburga nikako ne smiju propustiti.

Sankt Petersburg

Hermitage jedan je od najznačajnijih umjetničkih muzeja u svijetu. Sastoji se od šest građevina koje u svom stalnom postavu imaju više od 3 milijuna umjetnina, među kojima su svakako najpoznatija Fabergeova jaja koja su izrađivana krajem 19. stoljeća za pripadnike carske obitelji. Najpoznatija od šest građevina Hermitaga svakako je Zimski dvorac koji je bio i rezidencija carske obitelji.

S jedne strane Zimskog dvorca nalazi se rijeka Neva, dok se s druge strane nalazi Carski trg, kojeg omeđuju Zimski dvorac i zgrada glavnog štaba, dok se u sredini nalazi stup na čijem vrhu ponosno stoji Aleksandar I., kojem je u čast podignut taj stup nakon veličanstvene pobjede nad Napoleonom.

Sankt Petersburg

Jedna od velebnih građevina Sankt Peterburga je i katedrala svetog Izaka koja je podizan
a duga četiri desetljeća, a koja je danas pretvorena u muzej. Ističe se pozlaćenom kupolom s čijeg vrha se pruža veličanstven pogled na Sankt Peterburg.

Ako kažete da ste bili u Sankt Peterburgu, a niste posjetili Hermitage i provozali se po rijeci Nevi, kao da u njemu niste ni bili. Rijeka Neva prolazi kroz samo središte Sankt Peterburga, a vožnja po toj rijeci pruža nevjerojatno drugačiji pogled na grad. Preko Neve prelazi mnoštvo mostova, a od njih vjerojatno najpoznatiji je most Trojstva. Jedna od posebnih atrakcija u Sankt Peterburgu je i podizanje mostova u ponoć, kada se svi mostovi u gradu podižu, a mali broj njih se spusti sat vremena poslije, dok ostali ostaju podignuti do jutra. Ako zapnete u jednom dijelu grada u ponoć, male su šanse da ćete naći put do svoje kuće, a da ne morate preplivati Nevu.

Na jednom od otoka na rijeci Nevi nalazi se Petropavlovska tvrđava, oko koje se kasnije izgrađivao povijesni centar Sankt Peterburga. Danas se tvrđava koristi kao muzej. Uz tvrđavu stoji i katedrala svetog Petra i Pavla, koja se ističe svojim veličanstvenim pozlaćenim šiljkom, a u njoj su pohranjeni mnogi posmrtni ostaci ruskih vladara.

Sankt Petersburg

Već prije je navedeno kako je car Petar htio izgraditi grad u uzoru na gradove zapadne Europe. To se možda najbolje vidi na jednoj od carevih rezidencija, Peterhofu, koji obiluje fontanama, vodopadima i parkovima, po uzoru na palaču Versailles.

U jednoj od mnogih luka na rijeci Nevi usidrena je krstarica Aurora, ratni brod od posebnog značaja za rusku povijest. Sudjelovala je u oba svjetska rata, ali značaj Aurore za rusku povijest je taj što je s tog broda ispaljen prvi metak prema Zimskom dvorcu, čime je započela glasovita Oktobarska revolucija 1917. godine. Danas je Aurora prenamijenjena u muzej.

Sankt Petersburg

Šetnjom kroz samo središte grada prolazite preko Nevskog prospekta, najvećom ulicom u Sankt Peterburgu. Na samom Nevskom propektu nalazi se mnoštvo palača i spomenika. Na putu od Nevskog prospekta prema rijeci Nevi nalazi se crkva Spasa na Krvi ili crkva Prolivene krvi. Podignuta je u spomen pogiblje Aleksandra II. Gradnju je inicirao njegov sin Aleksandar III., i to na mjestu na kojem je njegov otac poginuo.

Autor: Ante Vojnović
Fotografije: Alexander Kozlov, Fotorus, Harvey Barrison, Roger W