Raskošni slikar Gustav Klimt

Žensko tijelo, umjetnost, detalji, zlatna boja, „Poljubac“…

Asociraju li vas ove riječi na kojeg slikara?
Njegova djela i danas plijene pažnju velikog broja ljubitelja umjetnosti, ali i onih koji i ne pokazuju previše interesa za umjetnost.
Replike njegovih djela mogu se pronaći na raznim mjestima i u raznim oblicima, preko postera i kalendara, sve do rokovnika i bilježnica jer je Gustav Klimt svojim likovnim izrazom osvojio brojne duše.

Biografija Gustava Klimta

Ovaj iznimno talentirani likovni umjetnik rođen je davne 1862. godine nedaleko Beča koji je ostavio velik trag u njegovu životu.
Rođen je u najtoplije godišnje doba – ljeto, i to sredinom srpnja, točnije 14. srpnja kao jedno od sedmero djece.
Pohađao je umjetničku školu u Beču, a tijekom života zarađivao je upravo zahvaljujući svojem iznimnom slikarskom talentu i znanju.

Bio je poznavatelj velikog broja slikarskih tehnika kroz koje je progovarao o svijetu i o vlastitim stajalištima. Dobitnik je brojnih odličja i nagrada, a njegova djela krasila su brojne galerije i palače.
Umro je od moždanog udara 1918. godine u 56. godini života, a pokopan je u Beču gdje mu je život i započeo.

gustav-klimt

Umjetnički rad

Umjetnički rad Gustava Klimta može se prepoznati po nekoliko elemenata. Njegova djela progovaraju o životi u smrti, Erosu i Thanatosu i većinom su puna detalja.

Jedno od njegovih najpoznatijih djela „Poljubac“ odiše toplinom i sjajem, volio je koristiti i zlato, a interesantna je činjenica da mu se otac bavio bakrorezom, a jedan od braće zlatarskim zanatom. U svojim djelima prikazivao je žene daleko od klasičnog ideala ljepote, više bi se moglo reći da su njegovi prikazi žena bili provokativni, ali nikako ne vulgarni.

Moglo bi se reći da ga je opčinjalo žensko tijelo i lik femme fatale, odjevene i nage, a radio je i portrete dama iz visokog društva i pejzaže. Njegova djela u velikoj mjeri osim bogatstvom detalja odišu fotografskom preciznošću i simbolikom, a u bogatoj arhivi radova ima i grafike i murale.

klimt-polubac klimt-portret

Izdvojeno

> Jedna od njegovih najpoznatijih slika pod imenom „Poljubac“ nastala je na samom početku 20. stoljeća. To je slika iz njegove zlatne faze, a vjeruje se da prikazuje njega i njegovu ljubav Emilie Flöge. Interesantna je činjenica da na ovoj slici nije prikazano samo žensko tijelo, nago i provokativno, već je žena prikazana u naručju snažnog muškarca čije je tijelo stisnuto uz ženino.

> Skoro sto godina nakon autorove smrti njegova djela ne prestaju intrigirati ljude. To bogatstvo detalja i smisao za umjetnost i danas plijene pozornost velikog broja ljudi, a iz godine u godinu održava se sve veći broj izložaba baš autoru u čast.

klimt-3

> Ljubitelji ovog velikog autora i kolekcionari osim replika njegovih djela mogu nabaviti i zlatnike napravljene njemu u čast. Zlatnike izrađuje jedna austrijska tvrtka, a trenutno se u ponudi mogu pronaći 3 zlatnika – Judita II, Iščekivanje i Adele Bloch Bauer koji krase kolekciju pod nazivom „Klimt i njegove žene“.

Posjetite Artsy’s Gustav Klimt on line galleriju na kojoj mežete vidjeti preko 80 djela Gustava Klimta te se detaljnije upoznati s njegovom biografijom i člancima o autoru kao i popis trenutnih izložbi gdje možete uživo vidjeti djela ovog umjetnika.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Fotografije: freeparking

Facebook Like Button