Hobotnica  a la  Peka na Bodulski način

Dragi naši čitatelji, danas sam Vam pripremila recept za pravi specijalitet dalmatinske kuhinje koji će zasigurno oduševiti Vaše goste.

HOBOTNICA a la PEKA na BODULSKI NAČIN

Sastojci: 4 osobe

2 kg hobotnice
1 kg mladog krumpira
1 veći patliđan ili 2 manja
1 crvena,zelena i žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3-4 zrele rajčice
1 dl maslinovog ulja
2 dl bijelog suhog vina
Češnjak,sol,papar,peršin
Malo ružmarina

Priprema :

Smrznutu hobotnicu odlediti i očistiti/ako već nije/
Staviti ju u lonac s vrlo malo vode kako bi pustila more i svoju ljubičastu tekućinu. Ta tekućina će nam poslužiti kao temeljac za zalijevanje. Hobotnica neka se kuha nekih 10-15 minuta.
Na dno tepsije koju smo nauljili s maslinovim uljem složimo red mladih krumpira, ako su sitni cijele a ako su veći prepolovljene, Na krumpir složimo razrezano povrće na veće komade kako se ne bi raspalo za vrijeme pečenja. Pospemo s vrlo malo soli kako ne bi bilo preslano kad dodamo temeljac od hobotnice u kojem je more,stavimo režnjeve češnjaka, papar i ružmarin .
Na povrće stavimo hobotnicu, polijemo maslinovim uljem i vinom te dodamo malo temeljca …temeljac dodajemo i ako je potrebno prilikom pečenja. Zatim tepsiju pokrijemo njenim poklopcem ili alufolijom i stavimo u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Pred kraj skinemo foliju i pustimo 5 min da se zapeče i porumeni,pospemo peršinom.

Prijedlog: Serviramo uz neko rashlađeno rose vino.

Pripremila:Višnja Dobrić Čihoratić
Slike: Shutterstock