Japan

Drevni hramovi, futuristički gradovi, superbrzi vlakovi, mistična brda, ljubaznost, gostoprimstvo… sve to pronaći ćete u Japanu.

Putovanje zemljom koja broji preko 127 milijuna stanovnika iznimno je jednostavno, a očaravajuću ljepotu i kulturu Japana doista vrijedi vidjeti i doživjeti. Kada se spomene Japan, mnogi će odmah pomisliti na neki od najnovijih modela japanskih automobila po čemu je ta industrija, uz brodogradnju, među najrazvijenijima u zemlji.

Sjetimo se samo genijalnih japanskih stručnjaka, koji nas svako malo šokiraju raznim novitetima u elektronici i robotici. Dostignuća u tehnologiji ne treba posebno ni spominjati jer poznato je kako ćete najmodernija računala, mobitele, videokamere, fotoaparate, televizore i još mnogo toga, pronaći upravo u Japanu.

Japan čini arhipelag s više od tri tisuće otoka, a najveći otoci sa sjevera prema jugu su: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97 posto površine. Veći broj manjih otoka okružuje ova četiri, kao i grupe udaljenih otoka Okinawa i Ryukyu. Zemlja se nalazi na izrazito osjetljivom vulkanskom području, a u ožujku 2o11. doživjela je potres magnitude 8,9 prema Richteru, nakon čega je uslijedio tsunami i velika tragedija u Fukushimi.

Glavno obilježje tog nemirnog prostora uz obalu Tihog oceana jesu česti potresi i vulkani, od kojih je najpoznatiji Fuji koji je ujedno i najviši vrh Japana s visinom od 3.776 metara. Japan je pretežito planinska zemlja, budući da oko 80 posto njezine površine čine planine, a oko 66 posto prekriveno je šumama. Cijeli teritorij Japana prostire se na površini od 377.835 četvornih kilometara.

Japanska riječ za Japan je Nippon ili Nihon, a puni naziv je Nihon no Koku i doslovno znači “Zemlja gdje izlazi sunce”. Ostatku svijeta poznatiji naziv za Japan je “Zemlja izlazećeg sunca”.

Život u glavnom gradu Tokiju izrazito je ubrzan, a u njemu vlada energija koja je rijetko gdje prisutna. Otvorenost prema novim idejama, kao i svemu što je moderno i novo osjeća se na svakom koraku. Svaki turist osjetit će se ovdje dobrodošlim i naići će na ljubaznost i poštovanje gdje god se okrene. Tokijo je obećana zemlja za šopingholičare, sa super modernim i luksuzno opremljenim trgovačkim centrima, a imat ćete prilike vidjeti i impresivne primjerke najmodernije arhitekture.

Japanske delicije, koje uključuju nevjerojatne kombinacije povrća, riže, sirove ribe, školjaka i mesa nadaleko su poznate. Uz to, japanska kuhinja ubraja se i među najzdravije na svijetu te je preporučljivo iskoristiti priliku i isprobati sve njihove autentične specijalitete.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Japanu:
1. Hiroshima Peace Memorial

Atomic Bomb Dome (A-Bomb Dome) u japanskom gradu Hirošimi dio je Hiroshima Peace Memorial Park-a koji je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a. Građevina predstavlja memorijalni spomenik ljudima koji su poginuli kada je bačena atomska bomba, 6. kolovoza 1945.

hirosima

2. Kyoto

Grad je bio japansko carsko središte od 794. do 1868. godine i danas je kulturno središte Japana. Ne propustite priliku razgledati dvorac Nijo, hramove Kinkakuji i Kiyomizu, kao i svetište Heian koje je sagrađeno 1859. godine za komemoraciju osnivanja Kyota. Ima 17 objekata pod pokroviteljstvom UNESCO-a koji su zaštićena svjetska kulturna baština.

3. Planina Fuji

Najviša vulkanska planina Japana s najvećim vrhom od 3.776 metara, a udaljena je od Tokija 100 kilometara. Najbolje je posjetiti ga rano ujutro jer je to jedini period kada vulkan nije okružen gustom maglom. Tu je i pet jezera koja su postala izletišta za stanovnike Tokija s velikom ponudom vodenih sportova.

4. Trg carske palače

Palace Plaza – Trg carske palače, rezidencija je japanskog cara, okružena visokim zidom i jarkom s vodom, a zauzima područje najskupljih kvadratnih kilometara na svijetu.

carska-palaca

5. Najstariji tokijski hram

Hram božice Kannon najstariji je hram u Tokiju. Prema legendi, u sedmom stoljeću dvoje lokalnih ribara izvuklo je uhvaćen u mrežu kip Kannon, budističke božice milosrđa. Koliko god puta su kip vraćali u vodu, svaki put ribari bi ga ponovno pronašli u mreži. Na kraju su izgradili hram kako bi statua imala dom.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: japanski, a engleski se koristi u većim gradovima i na turističkim lokacijama.
Religija: Većina stanovništva živi po običajima sinto i budističke religije.

Valuta: japanski jen, a euro i američki dolar prihvaćeni su gotovo svugdje
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Narita  nalazi se 100 kilometara od središta Tokija.

Kada putovati: najbolje vrijeme za posjet je tijekom klimatski stabilnih sezona; u proljeće (od ožujka do svibnja) i na jesen (od rujna do studenog).
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno.

Smještaj: Turistima koji vole udobnost preporučuje se Shangri-La Hotel, s pet zvjezdica u blizini Carske palače, Dai-Ichi Hotel, u blizini središta metropole te Hotel Monterey Ginza, koji je udaljen 1,7 kilometara od Carske palače u Tokiju. Cijene soba u ovim hotelima kreću se od 1.200 – 3.300 kuna.

Restorani u Tokiju: Vrlo ukusan japanski sushi možete pojesti u restoranu Daiwa Sushi,  a jedan od najpoznatijih i najtradicionalnijih obiteljskih restorana je Kyubey. Ako se, pak, zaželite slasnog odreska, iskušajte New York Grill.

Oprez!

Nakon velikog potresa koji je zahvatio Fukushimu u ožujku ove godine, službeni je stav da je opasnost od radijacije vrlo mala na područjima udaljenim 80 kilometara od središta nesreće. U svakom slučaju, treba prikupiti najnovije informacije neposredno prije odlaska na putovanje.

Renata Cisar