Japanska ama

Žene mora u potrazi za biserima…

U nekoliko ribarskih sela duže obale Japana, našla se nevjerovatna grupa žena poznate kao Ama. Ama (žene mora), uminchi ili knito su japanski ronioci, poznati kao sakupljači bisera. Većina ama su žene, no dana se malo koja mlada žena odvaži na zaron. Većina ama su sada u dobi u svojim 50-tih 60-tih godina, a neke od njih nastavljaju roniti čak i u svojim 70-tim godinama.
Stoljećima su ame bile dio japanske tradicije, te roniteljice na dah su pretraživale obale zemlje oskudno odjevene. Čak i u modernim vremenima, ama roni bez ronilačke opreme ili spremnika zraka i to ih čini posebnim tradicionalnim ronilicama.

Ovisno o regiji ame mogu roniti s maskama, perajama i torzo odijelima. Samo ronioci koji rade za turističke agencije koriste bijela djelomično transparentna odijela. Ama se oslanja na svoje sposobnosti i tehnike disanja, kako bi uspijela zadržati dah.

Iako su Ame poznate kao ronioci za bisere, izvorno su zaranjali u potrazi za hranom poput algi, školjki, jastoga, hobotnica, morskih ježeva i kamenica koje ponekad imaju bisere.
Povijest ama datira najmanje 2000 godina. Postoje reference da su ame poznate već u tekstovima iz 8.st Monyoshu zbirke japanske poezije i jastuk Sei Shanagons knjige iz 10. stoljeća. Čak se infiltrirala u zapadnu popularnu kulturu kao Bond djevojka u filmu o James Bondu You Only Live Twice iz 1967.godine.
Iako se ama ronilačke tehnike razlikuju od regije do regije, postoje dvije osnovne vrste:
Oyogido ili kachido ronioci koji ne koriste brod, već odplivaju do ronilačkog područja i rone na sasvim plitkim dubinama od 2 do 4 metra. Funodo su najiskusniji ronioci koje rade s jednim brodarom (najčešće njihovim mužem) i rone s broda, daleko od obale te se spuštaju na dubine od 25.metara.

U nastojanju da ljudi budu upoznati s fascinantnom tradicijom japanskih ama, Sydney je ugostio izložbu pod nazivom Ama od Sabine Maselli i na taj način prikazi život jedne ame cijelom svijetu.

Slika: shutterstock
Tekst: Azra Terzić

Facebook Like Button