Japanski bonton

Koliko je zapravo bonton bitan i da li ga se svi pridržavaju?

Putujete li u Japan morate znati da se Japanci izričito pridržavaju svoje kulture i navika. Njihova kultura je dragocjena i ako ne znate njihov način ponašanja možete se dovesti u situaciju gdje ćete ih moći čak i uvrijediti. Njihova bogata tradicija očuvala se i do danas, te ih se sve nadolazeće generacije strogo drže. Koja su to pravila bontona kojih se Japanci moraju držati?

Pozdravljanje

U Japanu ljudi se pozdravljaju na način da se klanju i to prikazuje vašu pristojnost i dobar odgoj. U obiteljima se djecu već od malih nogu uči kako se pozdravlja te se naglašava kako je klanjanje osobi znak poštovanja i osobne kulture. Ako pozdravljate nadređenu osobu i starije ili cijenjene goste, naklanjate se do 70° stupnjeva, dok svog prijatelja ili poznanika pozdravljate sa naklonom od 30° stupnjeva.

Stisak ruke ili tapšanje po ramenu je neukusno te uobičajeni, u europskim državama, poljubac u obraz smatra se uvrijedljivim.

Kako se ponašati za stolom

Japancima nije neugodno srkanje hrane, jer time daju na znanje da je hrana bila ukusna. Zdjelicu iz koje jedete slobodno možete skroz prisloniti k vašim ustima, kako biste mogli doći do hrane i to ništa nije neobično. Nama sve to izgleda neumjesno i nepriželjno za stolom, ali Japancima je to sve “gušt”.

Kada dobijete piće u ruku, ne smijete započeti piti odmah sami, već čekajte da svi oko vas u rukama imaju čašu, kako bi svi zajedno mogli nazdraviti.

Skidanje cipela

Kada ulazite u sva japanska domaćinstva, hotele, hramove, ryokon restorane ili čak kada ulazite u stan poslovnog partnera, imajte na umu kako ćete morati skinuti cipele. U zamjenu za cipele dobiti ćete papuče.

Kupanje

Tradicija u Japanu su javna kupališta. Postoje dvije vrste – sento (kupalište u susjedstvu) i onsen (izvori vruće vode).
Japanci nikada prljavi ne ulaze u vodu, stoga se oni prvo operu nego li uđu u vruću vodu. Ovo pravilo je jako bitno jer ćete u protivnom uvrijediti Japanca i njegovu tradiciju i kulturu, a to svakako ne želite.

Poslovni bonton

U japanskom poslovnom bontonu tradicionalna su konzervativna odjela, siva ili plava, sa bijelom košuljom i tamnom kravatom. Držanje poslovnog bontona je jako bitno, te se on vidi u velikim japanskim tvrtkama te svim državnim službama.

Cjenkanje

U Japanu cjenkanje predstavlja poniženje. Kod njih cijenu ne možete smanjiti, niti povećati. Stoga ne pokušavajte se cjenkati, jer neugodne situacije vam ne trebaju. Jednostavno prihvatite njihovu kulturu kao što i oni prihvaćaju Vašu.

Osim ovoga, Japanci smatraju da je kihanje nepristojno, napojnica se smatra osobnom uvredom, te kada pružate neki predmet pružate ga dvjema rukama, nikada jednom.
Kada odlazite u Japan, pridržavajte se određenih pravila njihove tradicije i Vaš boravak će zasigurno biti i više nego odličan.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić