Kroketi od bakalara

Kroketi od bakalara – ukusna i hrskava večera u Vašem domu.

Sastojci za recept

Krumpir 0,4 kg
Sušeni bakalar 0,3 kg
Jaja 3 kom
Češnjak 0,1 kg
Kapari 0,05 kg
Peršin list 0,03 kg
Parmesan 0,1 kg
Glatko brašno po potrebi
Sol po potrebi
Papar po potrebi

Priprema

Sušeni bakalar namočimo da odstoji 1 do 2 dana te ga nakon toga skuhamo. Kad je kuhan (dobro je da je skuhan do kraja možda čak i malo prekuhan) sameljemo ga na jako sitno i ostavimo da se ohladi. Krumpir operemo i kuhamo u kori.

Čim je skuhan ocijedimo ga i vrućeg ga gulimo, te meljemo. Kada se sameljeni krumpir ohladi pomiješamo ga s bakalarom, i ostalim začinima te postepeno dodajemo brašno po potrebi ( ja volim da je malo tvrđe jer se da bolje razvaljati). Kada umijesimo tijesto ostavimo ga da se malo odmori i onda radimo krokete po izboru – da li hoćemo kao njoke ili kao žličnjake ili kao polpete, svejedno je (otprilike 1,5 cm debljine I 1,5 cm širine). Dobivene oblike stavljamo na pleh kojeg smo prethodno pobrašnili te ih onda paniramo u brašno jaja i mrvice (u krušne mrvice možemo prije dodati malo svježeg peršina pa prije paniranja izblendati da nam mrvice budu zelene boje).

Prije upotrebe krokete možemo staviti u dubinski zamrzivač gdje mogu stajati najmanje 6 mjeseci, a kada ih želimo koristiti samo ih popržimo u vrućem ulju otprilike 5 minuta i serviramo, ili poslužimo uz nekakav umak ili kao prilog uz ribu.

Dobar tek!

Tekst: Zoran Ožegović
Fotografija: Sxc