Lesoto

Zemlja za turiste koji vole živjeti (i putovati) na “visokoj” nozi.

Lesoto je država-enklava u južnoj Africi, koja se prostire na oko 30 tisuća četvornih kilometara, te je u potpunosti okružena teritorijem Južnoafričke Republike. Jedina je nezavisna država na svijetu čiji teritorij počiva na minimalnoj nadmorskoj visini od 1400 metara, dok se čak 80 posto zemlje smjestio na visini iznad 1800 metara. Imajte to na umu kad dolazite u ovu zemlju, jer bi se mogli razboljeti od visinske bolesti.

U Lesotu živi oko 2 milijuna stanovnika od čega ima najviše pripadnika naroda Basotho. Čak 85 posto stanovnika zna čitati i pisati, što Lesoto čini i jednu od najpismenijih nacija na Crnom kontinentu. Unatoč tome, u Lesotu se teško živi. Medicinska infrastruktura je gotovo nepostojeća, visok je mortalitet djece, kao i zaraženih AIDS-om.

Raspitajte se o lokalnim običajima prije nego što posjetite neku zemlju. U Lesotu je, primjerice, zabranjeno biti ljut – odnosno pokazivati ljutnju u javnosti. Uvrijedit ćete ih i ako ne odgovarate na postavljena pitanja, ne naučite niti jednu riječ njihova jezika, te ako ne koristite obje ruke prilikom davanja i preuzimanja stvari.

Glavni grad – Maseru – smjestio se na sjeverozapadu zemlje, na granici s JAR-om, i predstavlja ekonomsko središte zemlje. Državna ekonomija se temelji na izvozu dijamanata i izvorima pitke vode, dok je Maseru poznato po proizvodnji ćilima i svijeća. Gastronomija Lesota temelji se na ribi, povrću i voću, koje se poslužuje uz različita piva.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Lesotu:
  1. Skijanje u Africi

Posjetite jedini skijaški resort u državi, koji se smjestio na nadmorskoj visini od oko 3000 metara, na planini Moloti. Unajmite opremu i spustite se niz snježne padine. Afri-ski nudi obilje snježne zabave.

  1. Dim na vodi

Gradić Semonkong u središnjem dijelu zemlje česta je odrednica turista. Odgovorni krivac? Slapovi Meletsunyane u blizini grada, koji padaju s čak 200 metara visine. U jezercu podno slapova dozvoljeno je kupanje, pa nikako nemojte to propustiti!

  1. Dinosauri Morija

Krenite tragovima strašnih dinosaura! U gradiću Morija na sjeverozapadu zemlje pogledajte tragove ovih grabežljivaca stare više od 65 milijuna godina. Bonus dodatak – unajmite ponija – i istražite okolicu u pustolovnom duhu.

  1. Pećinska umjetnost

Lesoto je zemlja bogata umjetninama iz kamenog doba. Najpopularnije turističko odredište jest povijesni lokalitet Liphofung, koji se prostire na oko 11 hektara u dolini rijeke Hololo. Ova špilja krije nezaboravne pećinske slike!

  1. Glavni grad

Želite li istražiti povijest ove države – uputite se u glavni grad. Posjetite najveći spomenik Lesota – Mokorotlo. Riječ je tradicionalnoj kolibi koja je izgrađena na moderan način, a predstavlja dom za virtualni muzej koji prezentira kulturu i tradiciju naroda Basotho.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski i sesotho
Religija: kršćanstvo (90 posto)
Valuta: lesotijski loti (LSL)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Kraljevine Lesoto u Rimu (Via Serchio No. 8, Tel. +39 06 854 24 96; 854 24 19)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Lesota jest Moshoeshoe I International Airport nedaleko glavnog grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Od travnja do listopada.
Smještaj: Mokare Guest House i hotel Maseru Sun u glavnome gradu.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su pametan odabir, a raznoliku internacionalnu kuhinju možete probati u restoranu Randezvous u glavnome gradu.

Oprez!

Lesoto ima popriličnu stopu kriminala, pa valja paziti na svoj novac, dokumente i ostalu imovinu. U zemlji je izuzetno visok postotak zaraženih AIDS-om, pa izbjegavajte rizična ponašanja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

meunierd / Shutterstock.com (sotho muškarci)

Facebook Like Button