Ljekovita bundeva

Bundeva – očaravajuć lijek prirode.

Jesen, osim što nam je donijela kestene, donosi nam i prekrasne velike ili male, žuto-zelene ili narančaste, duguljaste bundeve ili pečenice.

Bundeva svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike, ali je i za nju također poznato i to da su je u Egiptu te u antičkoj Grčkoj i Rimu, sušili na suncu te su od nje izrađivali zdjele, plitice i raznovrsne tanjure.

Europa se upoznala s bundevom tek u 16 stoljeću, kada su je iz Južne Amerike donijeli Španjolci.

Danas, osim što ju koristimo kao jelo ili kao ukras, bundeva ima čarobne ljekovite sastojke koji nam mogu pomoći u bitkama protiv raznovrsnih bolesti. Stoga, mi smo krenuli u potragu i saznali o bundevi nešto što većina Vas možda ne zna, a može Vam kao lijek biti od velike pomoći.

Pa krenimo od početka. Da bismo znali kako nam može pomoći kao lijek, prvo moramo vidjeti što to bundeva sve sadrži.

Meso bundeve sadrži oko 93% vode, 1% bjelančevina, 5% ekstraktivnih tvari bez dušika, vrlo malo ulja, karotenoida, vitamin C, enzima, te mnogo manganovih soli.

Sjemenke sadrže oko 30% bjelančevina, 25-38% masnog ulja, oko 5% smole, nešto šećera i pektina. Ulje bundeve, tamno zeleno-smeđe boje s crvenom fluorescencijom, ima 45% linoleinske, 25% oleinske, 30% palmitinske i stearinske kiseline. Ulje je lako probavljivo.

bundeva_1

Priprema lijeka

U narodnoj medicini bundeva Vam može pomoći na raznovrsne načine.

Čista koža – želite imati čistu i svježu kožu? Bundeva Vam u tome može pomoći. Od bundeve napravite masku na način da od mesa bundeve napravite pire, te ga stavite i ostavite na licu petnaestak minuta, nakon čega ju samo isperite mlakom vodom. Vaša koža će biti prekrasna a time i a time će Vam se pročistiti i suziti proširene pore kože lica.

Sredstvo protiv crijevnih parazita – bundeva je neotrovan antihelmintik, pa se može davati i djeci i to tako da se 150-200g svježe očišćenih sjemenki pomiješa s medom i da se djetetu da odmah pojede. Odrasli uzimaju 400 g oko 6-7 sati ujutro, a nakon pola sata trebaju popiti 1 veliku žlicu ricinova ulja za čišćenje, s crnom kavom, ili nakon 2 sata 1 veliku žlicu gorke soli u čaši vode.

Večer prije trebate jesti salatu od luka, patlidžana, rajčice, kupusa i slično, po mogućnosti s 1 haringom, kako bi želudac pripremili a parazite uzbunili. U to vrijeme ne smije konzumirati ništa drugo!

Sredstvo protiv psorijaze – možete također napraviti sok ili pečeno ili kuhano meso od bundeve, koje će vam pomoći u borbi protiv psorijaze. Za tu svrhu bundevu trebate jesti svaki dan dok je ima, pripravljenu svaki put na drugi način, kako ne bi dosadila.

Ona je i lijek protiv upale tankog crijeva, krvavog proljeva i smetnji mokraćnih organa, osobito povećane prostate.

Bradavice – bundeve Vam mogu pomoći u uklanjaju bradavica. Da bi ste uspjeli ukloniti bradavice, trebate polagano uzeti prašnike iz sredine cvijeta bundeve, te ih malo zgnječiti i time natrljati dvaput dnevno bradavicu. Nakon nekog vremena bradavice će same nestati a Vaša koža će biti lijepa i svježa.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Shutterstock/Foter