Magični Capri

Capri je smješten u napuljskom zaljevu i svjetski je sinonim za užitak te je najpoznatiji i najrazvikaniji među talijanskim otocima. Ovaj impresivno lijep otok nudi turistima sela izgledom iz bajke i nadnaravnu ljepotu mora. Privlačnost Caprija okusio je i sam Lenjin pripremajući se na njemu za oktobarsku revoluciju.

Capri

Otok su početkom dvadesetog stoljeća ponovno otkrili bogati industrijalci koji su na njemu počeli graditi svoje raskošne vile. Jedan od prvih bio njemački industrijalac Ferdinand Krupp koji je osim vile sagradio i Kruppovu cestu, pod nazivom via Krupp, koja je zapravo čudesno lijepa aleja koja vijuga kamenom liticom i cijela je popločena mramorom. Otok Capri i dan danas pruža utočište nekim povlaštenim staležima koji uživaju u odmoru na svojim privatnim plažama daleko od očiju znatiželjnih turista.

Capri

Capri mondeni otok

Jedan od neizostavnih točaka za razgled na Capriju je Jupiterova palača.
Još u doba starih Rimljana Capri je bio vrlo cijenjen otok kako zbog svog položaja tako i zbog svoje ljepote. Zaljubivši se o ovaj otok rimski car Tiberije dao je na njemu sagraditi Jupiterovu vilu, koja je bila njegova glavna ljetna rezidencija. Palača je velika impresivnih 4000 m2 a sastoji se od kraljevskih apartmana, termi, te na desetke fascinantno lijepih vrtova i terasa s pogledom s koji puca na Vezuv i napuljski zaljev. No ova prekrasna građevina nije služila samo zemaljskim užicima. Tiberije je bio poznat kao okrutan vladar, a na svoje raskošne svečanosti pozivao je mnoge goste a posebice, zamislite, one koje je namjeravao na kraju ubiti. Nakon gozbe nesretnike je pozivao na šetnju vrtovima te ih odvodio u zamku smrti. Zabilježeno je kako bi ih bacao s vrha litice u ponor a u današnje vrijeme se to mjesto naziva “Tiberijev skok“.

Capri

Rimska vila Demacuta

Slavnu i burnu prošlost namjernici mogu otkriti i u rimskoj vili Demacuta koja je bila ljetna rezidencija cara Augustina. Uz razne utvrde slavna stražarnica štitila je od iznenadnih napada Saracena i danas je jako lijepo sačuvana.

Capri

Vrh Monte Solaro

I u današnje doba Tiberije nadgleda otok s najvišeg vrha Caprija, Monte Solaroa, na kojem se nalazi njegov kip s kojeg promatra svoju vilu smještenu na drugom kraju otoka. Do Monte Solara, na visinu od blizu šesto metara, znatiželjne putnike dovesti će žičara, a s uzdignute promatračnice turisti će imati predivan pogled na čarobni otok Capri. Ovim dijelom otoka, koji je još uvijek ostao autohton i pomalo divlji, vodi mala uska stazica do crkve Santa Maria a Cetrella koja će osvojiti svojoim izgledom svakog putnika namjernika.

plava-spilja

Plava špilja

Najveće prirodno bogatstvo otoka Caprija je Grotta Azzura ili u prijevodu Plava špilja, koju čini prirodni fenomen budući da je špilja obasjana plavom svjetlošću. Njezino dno obloženo je bijelim vapnenačkim stijenama koje reflektiraju sunčevu svjetlost stvarajući nježno plavičastu atmosferu. Kako bi turisti doživjeli to čudo prirode prilikom ulaska u špilju moraju se ispružiti u brodici koja treba proći kroz uski prolaz, a za nagradu ih čeka prostrana špilja dužine šezdesetak metara koja ostavlja dojam samog vodenog raja.

Capri

Grad Capri

Grad Capri smješten je u usjeklini između sredozemnog mora i stijena. Male uske uličice i šarmantni trgovi pozivaju na šetnju i upoznavanje grada u kojem se otkrivaju mnoge tajne prošlosti. U središtu samog grada nalazi se kartuzijanski samostan, a danas napuštena Vila Fersen, na čijem ulazu još uvijek piše “Hram ljubavi i boli”, dvadesetih godina prošlog stoljeća okupljala je svjetsku elitu na odmoru. Priča kaže da se njezin vlasnik Jaques Fersen zbog ljubavnih jada odlučio na samoubojstvo progutavši smrtonosnu dozu kokaina. Građani i turisti mogu se poslužiti i malenim tramvajem koji prometuje između grada i glavne luke Marina Grande, koju krase vesele šarene kuće i dočekuju nautičare i trajekte iz obližnjeg Napulja.

Capri

Neizostavan gradić Anacaprija

Drugi veći gradić smješten na otoku je Anacaprija koji bi svakako trebalo vidjeti ako se nađete na Capriju. Ovaj dio otoka nije bio pod velikom navalom turista niti bogatih osoba te je stoga ostao autohton. Najpoznatija i najprepoznatljivija znamenitost je crvena kuća pukovnika iz američkog građanskog rata, Johna Claya McKowena koji je sagradio kuću u spoju različitih stilova, od španjolskog, latino američkog preko sjeverno afričkih osebujnih detalja. Danas se u njoj nalazi muzej s jedinstvenom zbirkom savršeno očuvanih rimskih kipova. U ovom jedinstvenom gradiću također se mogu vidjeti mnogobrojna dijela umjetnika koji su pobjegli od gužve Caprija, a čija djela ukrašavaju ulice ovog grada. Među najpoznatijima je keramička freska, remek djelo koje prikazuje Adama i Evu u rajskom vrtu.

Capri

Piše: Wish.hr
Fotografije: heydrienne, Lisa Elliott, Diego Sideburns, Jenny Sun, Harshil Shah,
David van der Mark, Tyler Bell, Justin Ennis

Facebook Like Button