Mala škola šampanjca

Poznata sommelierka Jelena Šimić Valentić otkriva na što trebate paziti kad birate najpoznatije pjenušavo vino.

Šampanjac je prirodno pjenušavo vino čiji je sadržaj, kao i pritisak ugljikovog dioksida u boci proizveden isključivo naknadnim vrenjem, odnosno sekundarnom fermentacijom šećera u vinu. Naknadno vrenje se postiže klasičnom metodom vrenja u boci ili vrenja u tankovima. Klasična metoda vrenja u boci stara je oko 150 godina te ju nazivamo metode champenoise. Taj se izraz isključivo koristi za prirodna pjenušava vina klasične metode proizvedena u Champagni. U drugim dijelovima Francuske ista se metoda naziva vins mousseux, u Italiji classico, a u Španjolskoj cava.

Šampanjac se proizvodi od tri sorte grožđa: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Pinot noir doprinosi tijelu, strukturi vina i dugovječnosti, Chardonnay mu daje notu svježine i elegancije, a Pinot Meunier osigurava zrelost cvjetne i voćne note u šampanjcu. Šampanjci proizvedeni u godinama posebno dobrih berbi nose oznaku vintage ili millessimato. U Francuskoj oznaka blanc de blancs znači da je pjenušac proizveden samo od chardonnaya, a blanc de noirs da je proizveden od crvenih sorti pinot noira ili pinot meuniera.

Najvažnija vinorodna područja u Champagni su Montagne de Reims (pinot noir), Valle de la Marne (pinot meunier) i Cote de Blancs (chardonnay), dok se 1990., 1995., 1996., 2000., 2002. smatraju najboljim vintage godinama. Šampanjci s oznakom berbe (vintage) imaju intenzivniji okus od non vintage šampanjaca tijelo im je punije i kompleksniji su na nosu te se okus duže zadržava u ustima. Non vintage šampanjci su laganiji, svježiji i jednostavniji. Rose šampanjci su puniji i zaokruženiji.

Kategorije slatkoće

Kategorije slatkoće u šampanjcu dijelimo na extra brut (manje od 6 grama neprevrelog šećera po litri), Brut (15 g/ l ), extra sec (12 i 20 g / l ), sec – suho (17 i 35 g / l ), demi sec – polusuho ( 33 i 50 g / l ) i doux ( slatko, više od 50 g / l neprevrelog šećera). Ako nije dodan liker u Francuskoj se takvi pjenušci označavaju sa brut nature ili non-dosage , što znači da su se boce nakon degoržiranja, napunile vinom iste kakvoće – bez dodatka šećera.

Taittinger, Ruinart, Jacquesson, Pommery i Billecart Salmon pripadaju kategoriji laganih elegantnih šampanjaca. U šampanjce srednjeg tijela ubrajamo Moet & Chandon, Deutz i Charles (Piper)Heidsieck, dok Krug, Louis Roederer, Bollinger, Salon, Veuve Clicquot proizvode šampanjce punog tijela.

sampanjac

kako procijeniti kvalitetu šampanjca u čaši

Bitan je izgled mjehurića (perlica) koji moraju biti sitni i brojni, te se kontinuirano kretati s dna čaše prema vrhu. Mjehurići moraju davati osvježavajući osjećaj u ustima, okus ne smije biti previše agresivan. Također, treba postojati dobra ravnoteža između sladora i kiseline. Ako nam nakon ispijenog gutljaja u ustima ostane gorak okus, možemo pretpostaviti da je vino loše kvalitete.

Boca šampanjca i oznake veličina

Prema nazivu i veličini, od najmanje prema najvećoj, podjela šampanjskih boca je sljedeća:

Picolo (Split) 1,875 dl 1,5 čaša
Filette-demi 3,75 dl 2 čaše
Bottle 7,50 dl 5 čaša
Magnum 1,50 l 10 čaša
Jeroboam 3,00 l 20 čaša
Rehoboam 4,50 l 30 čaša
Methuselah 6,00 l 40 čaša
Salmanazar 9,00 l 60 čaša
Balthazar 12,00 l 80 čaša
Nebuchanezzarr 15,00 l 100 čaša
Melchior 18,00 l 120 čaša
Primat 27,00 l 180 čaša

Rječnik vinske proizvodnje:

LIQUER DE TIRAGE ili PRESA DI SPUMA: šećerni sirup od šećerne trske koji se, uz kvasac, dodaje baznom vinu kako bi započela sekundarna fermentacija vina u boci
REMUAGE: svaki dan se okreće boca za 1/8 kruga uz lagano protresanje
PUPITRES: Konstruirani stalci u čije se otvore, pod kutom od 30 stupnjeva,
postavljaju boce
DEGORGEMENT: izbacivanje taloga
LIQUER D EXPEDITION: ekspedicioni liker, smjesa vina, šećera, sumpora likera i drugog, koji se dodaje da bi se zaštitio pjenušac

NAPISALA: JELENA ŠIMIĆ VALENTIĆ; UZ DOPUŠTENJE WOW-A (fotografija žene i vino)