Margerita

Popularni koktel na bazi tekile, kojom Meksikanci nazdravljaju sve važnije blagdane i praznike.

Sastojci za osnovni recept:
tekila
limeta
triple sec
sol
led

Pojašnjenje:
Margerita je meksički koktel koji potječe iz prve polovine 20 stoljeća. Pretpostavlja se da je ime dobio prema kćeri njemačkog ambasadora – Margeriti Henkel, koja je prva probala novo piće koktel-majstora Don Carlosa Orozca u gradu Ensenada. Danas je popularna u cijelome svijetu – osobito u SAD-u, te se smatra najučestalijim koktelom na bazi tekile, koji ima tisuću i jednu varijaciju. Umjesto limete, za pripravljanje margerite možete koristiti sok od limuna, jabuke, naranče …zapravo, što god poželite.

Priprema:
Odaberite čaše u kojima ćete služiti koktele, te ih stavite u zamrzivač da se ohlade.

U shakeru izmiješajte tekilu, triple sec (voćni liker od narančine kore) i sok iscijeđene limete u omjeru 2:1:1, odnosno 50 posto tekile, 25 posto triple seca i 25 posto limetinog soka.

Polovicom limete prođite po rubovima čaša za služenje koktela te ih “uronite” u sol da dobijte prepoznatljivi rub. Napunite čaše zdrobljenim ledom, te prelijte piće preko njega. Poslužite s kriškom limete.

Vivio!