Maslina hrana bogova – djevičansko maslinovo ulje hrana svima

Vrijeme je da vas upoznamo s poviješću masline i djevičanskog i domaćeg maslinovog ulja te nekoliko načina primjene u korist ljepote i zdravlja.

Stablo masline je od pamtivijeka vezano uz povijest čovjeka

Prva kultivirana i posađena stabla masline su bila prije šest tisuća godina na području Mezopotamije, Palestine i Sirije odakle su se širila prema području Mediterana.

Kroz povijest maslini je pridavano više značenja, pa je tako stablo masline predstavljalo mir, život, obilje, vječnost, snagu, vjernost. zdravlje, učenost i mudrost.
Stablo masline obilježava i dugovječnost, a tome u prilog govori i činjenica da su neka stabla maslina stara čak više od tisuću godina.

Maslina u mitovima i književnosti

U grčkoj mitologiji stabla masline stvarali su bogovi. Obilježavala je snagu, stoga ne čudi da je Herkul posjedovao toljagu od maslinova drva, dok je Odisej, koristeći kolac od maslinova drveta, oslijepio Kiklopa.

Uz snagu, maslina je u grčkoj mitologiji predstavljala i vjernost, pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio napravljen od panja masline. Pobjednici na  Olimpijskim igrama bili su kićeni maslinovim vijencima, dok bi kao nagradu dobivali i pune amfore skupocjenog maslinovog ulja.

Maslina je zastupljena i u Bibliji u kojoj se spominje više od tisuću puta. U kršćanstvu predstavlja simbol Božje providnosti i brige za ljude. Nakon velikog potopa na Noinu arku slijeće golubica s maslinovom grančicom u kljunu što predstavlja simbol pomirenja Boga i ljudi.

Isus je u svojim posljednjim danima ovozemaljskog života bio okružen maslinom. Prvo na ulasku u Jeruzalem, potom molitva na Maslinskoj gori te pribijanje na križ koji je, prema predaji, bio izrađen od drva masline.

Maslina i zdravlje

Već su u antičkoj Grčkoj ljudi bili upućeni u korisnost maslinovog ulja za zdravlje, a danas su ta znanja znatno proširena. Za ljude koji konzumiraju maslinovo ulje uvelike je smanjena mogućnost bolesti srca, bolesti jetre i krvnih žila, kao i mogućnost oboljenja od raka debelog crijeva, prostate i dojke.

Također, upotrebljava se pri tretiranju upale mišića laganim masiranjem bolnog mjesta ugrijanim maslinovim uljem. Pomiješan sa soli, maslinovo ulje postaje izvrstan lijek za bolesti desni i zuba.

OVDJE saznajte zašto je sve traženije domaće maslinovo ulje u mediteranskoj prehrani

Svakodnevnim konzumiranjem barem dvije žličice maslinovog ulja obogatiti ćete organizam vitaminom E, oslobodit ćete se bolnog bubrežnog kamenca, žučnog kamenca, a istovremeno ćete aktivirati svoju probavu. Kod opeklina, apliciranjem maslinovog ulja na oštećeno područje smanjujete mogućnost ostanka ožiljka.

Svakim danom sve više se podiže svijest o zdravoj prehrani, koja za sobom povlači i brigu o fizičkom izgledu. Održavanje fizičkog izgleda uvelike je olakšano korištenjem maslinovog ulja.

Preporuča se apliciranje maslinovog ulja na kožu nakon sunčanja, kako bi se koža zadržala postojeće vitamine i dodatno se obogatila istima.

Maslinovo ulje možete koristiti i kao regenator za kosu

Sve što trebate napraviti jest nanijeti toplo maslinovo ulje na kosu, umotati ju u ručnik te ostaviti da djeluje.

Nakon toga kosu jednostavno isperete toplom vodom. Ako pomiješate sol i maslinovo ulje te smjesu nanosite na lice i tretmane ponavljate više puta kroz tjedan, značajno ćete uljepšat vaš ten, pošto sol čisti pore vašeg lica dok mu maslinovo ulje vraća prirodnu vlažnost. Istu smjesu možete koristiti i za pranje ruku kojima ćete održati njihovu mekoću.

Maslina

Maslinovo ulje možete nanositi i na herpes, kao i pri pojavi alergijskog dermatitisa. Muškarcima se više puta dogodi da ostanu bez sredstva za brijanje baš kada se trebaju riješiti svog “pustinjak izgleda”.

Dostojna zamjena pjene za brijanje je upravo maslinovo ulje koje ne samo da olakšava klizanje oštrice preko kože, već i hidratizira kožu te sprječava iritaciju. Po pitanju apliciranja maslinovog ulja na kožu, preporuča se korištenje lagano zagrijanog maslinovog ulja na otprilike 30 stupnjeva Celzijusa.

Posebnost maslinovog ulja jest da pri laganom zagrijavanju, za razliku od ostalih prehrambenih proizvoda, ne gubi svoja dobra i zdrava svojstva.

Primjena maslinovog ulja

Maslinovo ulje se može koristiti i u stvarima nevezanim za ljepotu i zdravlje. Za održavanje sjaja vašeg pokućstva, sve što trebate napraviti jest pomiješati maslinovo ulje i malo limunovog soka te nanijeti na drvene površine.

Isto možete i napraviti s vašom kožnom obućom. S maslinovim uljem možete spriječiti hrđanje vašeg alata i drugih metalnih površina, a možete ga nanijeti i na metalne zglobove te tako spriječiti neugodne zvukove cviljenja metala.

Autor: Ante Vojnović
Slike: privatna kolekcija Ante Vojnovića

Facebook Like Button