Meksička juha pozole

Pjenušava juha kao cjelovit obrok, ili učinkovit lijek protiv mamurluka što datira iz pretkolumbijskog doba.

Namirnice:

1 kg svinjske lopatice
450 g hominyja
1 l pilećeg temeljca
1 veći luk
1 korijandar
1 avokado
3-5 češnja češnjaka
1 ljuta papričica jalapeno (može i čili u prahu)
2 žličice kumina
1 limeta
biljno ulje
prstohvat suhog mažurana
sol po želji

Objašnjenje:
Pozole je tradicionalno meksičko jelo, koje se u ovoj državi jelo još u 13. stoljeću. Iako je temeljni recept isti, postoje nekoliko varijacija na temu, pa razlikujemo bijeli, crveni i zeleni pozole. Mi vam dajemo recept za zeleni pozole (Pozole Verde), koji je osobito popularan u meksičkoj državi Guerrero.

Postupak:
U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja i na njemu popržite glavicu narezanog luka, čili papričice i komade svinjetine (do 3 cm veličine). Kad dobijete lijepu zlaćano-smeđu boju ovih sastojaka dodajte kumin, sol, češnjak i zalijte pilećim temeljcem.

U lonac odmah staviti i hominy – osušena kukuruzna zrna koja su se koristila u kuhanju još u pretkolumbijsko doba. Ako ih ne možete pronaći na našem tržištu, saznajte ovdje kako ih možete pripremiti i u vlastitom domu.

Pustite da se sastojci prožmu na umjerenoj temperaturi – 45 minuta do sat vremena. Pred kraj kuhanja dodajte sok 1 limete, mažuran i nasjeckani korijandar.

Poslužite juhu toplu s kriškama svježeg avokada i meksičkim tortiljama.

Buen apetito!