Mrazovac – lijek ili otrov

Mrazovac je jesenska lukovičasta trajnica iz porodice Colchicaceae.

Kao ljekovita biljka, mrazovac će vam uvelike pomoći kod astme i kod visokog krvnog tlaka.

No što zapravo znamo o njoj i koliko je ona sigurna? Često misleći da radimo dobro, zapravo postupamo pogrešno i kvarimo tijek prirodnih procesa. Posljedice nam mogu biti opasne po život i prije nego što ćemo koristiti biljku mrazovac kao lijek, trebamo se dobro informirati o njoj.

Mrazovac je višegodišnja biljka, porijeklom iz Velike Britanije, koja raste obilno na vlažnim livadama i to u jesen. To su svjetloljubičasti, crvenkasto-ljubičasti ili bijeli cvjetovi koji kad dozru sadrže sjemenke tamnosmeđe boje. Visoke su samo 10-20 centimetra i često ju možete pronaći na livadama, nizinskim terenima uz rijeke i pašnjacima.

U svojem sastavu mrazovac sadrži kolhicin, smole, 12% masnog ulja, 5% šećera, kolhamin, heterozid kolhikozid, škrob, galusovu kiselinu, mineralne soli i bjelančevine.

Mrazovac

Priprema:

Sjemenke se upotrebljavaju kao alkoholatura, od koje se uzima po 15-30 kapi, dvaputa dnevno, uz malo vode. Na taj način se liječi od astma i kronične reume, potiče se izlučivanje mokraćne kiseline, a ona ujedno snizuje krvni tlak.

Priprema ulja od mrazovca:

U ½ l 96 postotnog alkohola stavi se 50 g sjemenki mrazovca, i one se moče 10 dana, uz povremeno miješanje tijekom dana. Kada se procijedi, treba ga upotrijebiti kao ulje koje ćete moći umasirati protiv bolova u križima.

OPREZ!

Mrazovac je kapilarni otrov, jedan od najjačih te je najjača terapijska doza 0,004 g, što znači da za pripremu tinkture se koristi 2 g na 1 l alkohola. Otrov se slabo izlučuje u tijelu i to vam može predstaviti samo početak otrovanja. Veća doza može izazvati probavne smetnje te se treba konzultirati sa svojim liječnikom o primjeni biljke mrazovac, kao lijeka.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter