Nacionalni park Namib-Naukluft

Doživite čaroliju i avanturu u skrivenom Nacionalnom parku Namib-Naukluft.

Nacionalni park osnovan je 1907. godine od strane Njemačke kolonijalne administracije, koja je područje između dvoje rijeka u Namibiji, Swakop i Kuiseb, proglasila rezervatom. Danas, ovaj park predstavlja senzacionalno odredište za sve avanturiste i putnike željne neobičnih svjetskih destinacija.

Nacionalni park Namib Naukluf prostire se na više od 49.000 kilometara kvadratnih te ujedno i obuhvaća dio pustinje Namib (istraživanja su pokazala da je ova pustinja najstarija pustinja na planeti zemlji) i planinski lanac Naukluft.

Nacionalni park koji je sastavljen od planina, morskog pijeska, oaze i riječnih korita, svaki dan u jutarnjim i večernjim satima, sunce oslikava područje dramatičnim tonovima i sjenama te vam pruža prizor koji jednostavno ne smijete propustiti. Priobalna magla regulira klimatske ekstreme koje dolaze s Atlantskog oceana, a padaline u pustinji su nepredvidljive iako magla pruža pouzdan izvor vlage za lokalne forne i flore. Najčešće padaline su između veljače i travnja, a godišnje napada do 106 milimetara.

moon-over-namib

 
Ono po čemu se park najviše ističe je prekrasna narančasta boja koja se stvara u pješčanim dinama (koje su ujedno i najveće svjetske dine, jer mogu doseći i do 300 metara) pored Sossusvleija. Zasluge za narančastu boju se pripisuju željezu koje se u pijesku oksidira. Što je svjetlija boja, to je starija dina.

Nacionalni park Namib Naukluf ima zanimljiv niz bizarnih biljnih i životinjskih adaptacija, svih oblika i veličina, koji su preživjeli i još uvijek preživljavaju u pješčanim dinama te se protežu na prostranim šljunčanim ravnicama, dokle god oko može vidjet.

Namib, dio nacionalnog parka Nabim Naukluft, pruža utočište za velike sisavce kao što su to crni nosorog, antilopa, noj, žirafa, zebra s planine Hatmann, ali i predatora među kojima se mogu pronaći hijene, leopardi i gepardi.

Većina nacionalnog parka je nenaseljena, ali možete pronaći ostatke ljudske prisutnosti iz kamenog doba, među kojima se mogu pronaći ručne sjekire i ostali predmeti za preživljavanje u pustinji.

Nacionalni park Namib-Naukluft_ 0

 
Kako doći do Nacionalnog parka Namib Nauklufta? Iako u blizini postoji niz gradova, javni prijevoz nije opcija. Najbolje rješenje vam je iznajmljivanje vlastitog vozila ili grupno putovanje.

Želite ostati u Nacionalnom parku Namib Naukluft? U sjevernom djelu nacionalnog parka možete pronaći nekoliko kampova, koji će vam pružiti smještaj. Ako želite sami kampirati, morate biti sto posto sigurni u tu opciju jer vam je za jednu noć potrebno puno stvari (šator, voda, hrana, ogrjev).

Aktivnosti:
> planinarenje
> ture s balonima po pustinji
> ribolov u Sandwich Harbouru
> dvodnevno putovanje od 73 kilometara

Cijena: Dnevna ulaznica za područje Sesriem i Naukluft je 1,5 dolar po vozilu, plus 11 dolara po osobi.

Facebook Like Button