Najneobičniji deserti na svijetu

Desert? Tko ga danas još ne priželjkuje nakon dobrog ručka ili večere. Danas u svijetu postoji više od 100 tisuća različitih deserta, ali samo oni najpoznatiji i najneobičniji uvijek privlače puno pažnje. Donosimo vam pregled njih 7, a vi odlučite sami da li bi se oni našli na vašem popisu neobičnih deserata.

Indija: Gulab Jamun
Gulab Jamun dolazi od perzijske riječi za ružinu vodu i hinduske riječi “jamun”, koja se odnosi na lokalno voće. Ova slastica sastoji se od tijesta koje je napravljeno s mlijekom, izvaljano u male loptice i dobro pržen. Nakon prženja u vrelom ulju tijesto se prelije sa šećerim sirupom, ružinom vodom i začinskim biljem.

Kanada: Maple taffy
Maple taffy se radi tako da se polijeva kuhani javorov sirup na snijeg od bjelanca. Potom se u njega ubode štapić za lizalicu, te se tako drži sve dok se ne stvrdne u slatkiš. Cijeli proces je nevjerojatno popularan i ukorijenjen je u kanadskoj kulturi.

Tajland: Mango s ljepljivom rižom
Diljem Tajlanda i cijele jugoistočne Azije, Mango s ljepljivom rižom jedan je od najomiljenijih deserta. Radi se od ljepljive riže koja se kuha u kokosovom mlijeku, dok ne postane kremasta, gotovo poput pudinga, a zatim se na vrh postavi svježe rezani Mango, naravno kada su u sezoni.

Gelato

Italija: Gelato
Gelato ili sladoled je najomiljeniji prodajni proizvod u specijaliziranim trgovinama, diljem zemlje. Talijanski desert gelato, razlikuj se od tradicionalnih sladoleda, jer ima u svojoj strukturi manje maslaca. Gelato ima veliki broj okusa, a izbor obično ovisi o tome gdje se nalazite u Italiji. No mjesto poput slastičarnice Grom, koja je jedna od najpoznatijih slastičarna u Firenci, uvijek ima u ponudi najcjenjenije okuse poput čokolade, stracatele ili vanilije.

Brazil: Quindim
Quindim je desert koji odražava kulinarski utjecaj brazilskih kolonizatora. Jaja, šećer i kokos pomiješani su u gustu kremu koja se formira u okrugao kolač s čvrstom teksturom. Ovaj brazilski desert izgledom je najsličniji hrvatskoj rožati.

Portugal: Pastel de Nata
Ovaj Portugalski desert ima jednu veliku zajedničku stvar s brazilskim desertom Quindiumom. Za izradu recepta koriste se žumanjci kako za okus tako i za boju. Pasteris de Nata je kremasti kolač s jajima. Najbolje napravljene mogu se pronaći u Pasteis de Belemu u Lisabonu, koje je prvo mjesto u Portugalo koje je taj desert ponudio javnosti. Oni se obično serviraju samostalno, no na nekim mjestima ćete ih naći poslužene s ukrašenim šećerom u prahu i cimetom na vrhu.

Novi Zeland: Pavlova
Ime je dobila po balerini Ani Pavlovoj. Ovaj Novozelandski desert je lagan i prozračan kolač od bjelanca koji na vrhu imaju šlag i neke od vrsta svježeg voća kao što su kivi, jagode ili šipak.

Facebook Like Button