Njoki od kestena s umakom od gljiva

Ukusne recept za njoke od kestena s umakom od gljiva, donosi nam Višnja.

NJOKI OD KESTENA S UMAKOM OD GLJIVA

Sastojci za recept za 4 osobe:

NJOKE
0,5 kg krumpira
0,3 kg kesten pirea
O,2 kg oštrog brašna
O,2 glatkog brašna
2 cijela jaja
1 žlica parmezana
Soli po potrebi

UMAK OD GLJIVA
0,5 kg zlatnih šampinjona ili
0,5 kg raznih gljiva
Maslinovo ulje
1 dl slatkog vrhnja
1 glavica luka sjeckanog
0,3 l povrtnog temeljca
Sol,papar,peršin,češnjak,

Priprema: Njoke
Krumpir ogulimo i skuhamo u slanoj vodi. Kada je krumpir gotov protisnite ga kroz cijedilo ili s „pasirkom“ ispasirajte u pire.Pire treba ostaviti da se ohladi,zatim dodamo jaja ,kesten pire koji smo isto prije propasirali,te prosijemo obje vrste brašna zajedno,sol, parmezan.Tada sve dobro izmiješamo u smjesu tj. tijesto za njoke /ne smije biti ni pre mekano ni pretvrdo/. Dobiveno tijesto podijelimo u dva dijela i oblikujemo prutiće prst debljine te te prutiće izrežemo u jednake dijelove i rukom oblikujemo u „valjčiće“ njoke ili ih samo izrežemo nožem i ukrasimo vilicom,prema želji.Noke stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu dok ne isplivaju na površinu,onda ih ocijedimo i isperemo hladnom vodom kako se ne bi raspale.

Priprema: Umak
Na maslinovom ulju izdinstamo mekano nasjeckani crveni luk i malo češnjaka.Na to dodati narezane na listiće „zlatne šampinjone“ ili razne gljive prema ukusu.Gljive dinstamo u vlastitom soku sve dok ne ispari te zatim podlijemo povrtnim temeljcem kako bismo jelu
dali punoću okusa.Nakon par minuta dodamo vrhnje,sol,papar,1 žlicu sjeckanog peršina te pustimo da se umak reducira.

Napomena:
Njoke prelijemo umakom od gljiva te ukrasimo s malo peršina ili listićima svježeg timijana.

DOBAR TEK !

Autorica: Višnja Dobrić Čihoratić
Slika: Shutterstock