Obožavane šparoge – zdrave i jednostavne za pripremu

Šparoge možda ne spadaju u popularno i atraktivno povrće, no one nose brojne zdravstvene prednosti koje nipošto ne treba ignorirati. U nastavku vam donosimo neke od njih.

Šparoge sadrže vitamine C i E, cink, antioksidanse i beta karoten. Isto tako sadrže glutation bez kojeg ljudsko tijelo ne može normalno funkcionirati.

Ako vam je na tanjuru potrebna vegetarijanska namirnica koja štiti zdravlje mozga, šparoge su odličan izbor! Šparoge dokazano štite od kongnitivnog propadanja.

Kao i ostalo povrće i šparoge sadrže brojne hranjive tvari i odličan su izvor vitamina i minerala, folne kiseline, jačanja imunološkog sustava, pomažu u regulaciji šećera u krvi, sadrže visok udio proteina, vlakna, vitamina A, C, E i K i kroma te čuvaju vid i zdravlje kostiju.

Šparoge reguliraju razinu šećera u krvi i pogoduju zdravlju srca, zbog visoke razine vitamina B, a bogate su i brojnim antioksidansima i vlaknima koji smanjuju rizik od srčanih i šećerne bolesti, te imaju protuupalno djelovanje.

Od nekih vrsta raka može vas zaštititi tanjur pun povrća, a šparoge dokazano štite od raka dojke, grkljana, kostiju, debelog crijeva i pluća.
Šparoge se mogu pripremiti na nekoliko načina, pa ih tako možete pripremati na pari, peći, kuhati, roštiljati i pržiti.

Ako šparoge želite skuhati na pari trebate ih svezati u svežanj i paziti da su im krajevi na istoj razini. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte oko 10 minuta. Nakon kuhanja na pari šparoge su srednje kuhane i intenzivno zelene boje.

Ako ih želite ispeći, postavite ih na lim za pećenje, pospite sa malo maslinovog ulja i pecitne na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

Kuhanje šparoga traje najkraće, te im je za kuhanje potrebno samo 5 minuta. Jednostavno ih uronite u vodu, poklopite poklopac i ostavite da kuhaju 5 minuta nakon čega ih izvadite.

Prilikom prženja šparoge je potrebno izrezati na komade do 5 cm i pospiti sa žlicom sezama i malo maslonovog ulja. Tako pripremljene stavite ih pržiti na pari oko 3 minute uz stalno okretanje.