Pekinška patka

Najpoznatije kinesko nacionalno jelo – složeno za pripremu, ali vrijedno svake kulinarske muke.

Namirnice:
1 patka (2-3 kg s glavom)
4 litre vode
6-7 žlica meda
komadić đumbira (cca 3 cm)
4-5 žlica sojinog umaka
125 ml rižinog octa
1 zvjezdani anis
3-4 mlada luka
2-3 češnja češnjaka

Priprema:
Očistite meso patke – uklonite sadržaj utrobe i posušite kuhinjskim papirom. U velikom loncu zagrijte vodu, pa kad zavrije dodajte med, đumbir, sojin umak i rižin ocat. Kad se sve namirnice prožmu pažljivo uronite cijelu patku na oko 30 sekundi.

Izvadite patku iz vode, te ju objesite za vrat (na uže ili kuke za meso) da se osuši prirodnim putem. Za sušenje će vam biti potrebno oko šest sati, a važno je da meso bude odloženo na suhom i dobro prozračenom mjestu.

Kad je patka suha, u utrobu stavite zvjezdani anis, mladi luk i nekoliko češnja češnjaka. Položite patku u lim za pečenje (prsa neka budu okrenuta prema gore), prekrijte dno vodom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Po isteku tog vremena okrenite patku, te smanjite temperaturu na 180 Celzijevih stupnjeva te pecite sljedećih 30 minuta.

Ako je pačja koža nakon 50 minuta termičke obrade hrskava i crveno-zlatne i boje, okrenite je još jednom u limu i pecite dvadesetak minuta na 150 Celzijevih stupnjeva. Ako je koža blijeda, pojačajte temperaturu na 200 stupnjeva Celzija.

Poslužite patku narezanu na ploške s mandarinskim palačinkama, mladim lukom i rižom kuhanoj na pari.

Manman chi!