Peruanska causa

Popularno peruansko jelo od krumpira u kojem se osobito uživa uz obalu s Tihim oceanom.
Namirnice:
1 kg krumpira
4 žličice amarilo paste
200 ml majoneze
2 velike mrkve
200 grama graška
1 crveni luk
1 avokado
100 ml biljnog ulja
sok 1 limete
sol i papar po želji

Postupak:
Skuhajte krumpir u kori. Očistite ga i pretvorite u pire dok je krumpir još uvijek topao. U smjesu dodajte ulje, sok od limete i amarillo pastu. Amarillo je peruanska vrsta žute i ljute papričice, koja se zdrobi u mužaru i sljubi s biljnim uljem. Ako nemate amarillo pri ruci za izradu paste poslužit će i druge ljute vrste papričica. Posolite po želji.

Pomiješajte skuhanu mrkvu narezanu na komadiće s kuhanim graškom, fino narezanim lukom i majonezom, te krenite sa slaganjem ovoga jela. Imajte na umu da se umjesto povrća može koristiti i druge namirnice poput morskih plodova, pa čak i tuna iz konzerve.

Uzmite modlicu za serviranje i napunite je prvo slojem krumpira. Na njega položite svježe i tanko narezane ploške avokada, koje prekrijte drugim slojem krumpira, a potom i smjesom od povrća i majoneze. Na zadnji sloj krumpira dodajte tvrdo kuhano jaje i komadiće crnih maslina.
Buen apetito!