Povjesničar Patrick Boucheron gostuje u Zagrebu

U okviru ciklusa Collège de France povjesničar Patrick Boucheron u Zagrebu će 23. i 24. svibnja 2017. održati dva predavanja.

Ugledni stručnjak za srednjovjekovnu povijest, Patrick Boucheron je od 2015. profesor na Collège de France (Katedra Povijest moći u zapadnoj Europi, od 13. do 16. st). Predavao je povijest srednjeg vijeka na Ecole Normale Supérieure de Fontenay – Saint-Cloud te na Sveučilištu Paris I Panthéon Sorbonne. Njegovo područje istraživanja je srednjovjekovna Italija, njeni gradovi, prinčevi i umjetnici, ali i pisanje povijesti danas. Autor je djela Ce que peut l’histoire (2016.), Comment se révolter? (2016.) et l’Histoire mondiale de la France (2017.). Njegova razmišljanja pozivaju nas da u toj « umjetnosti misli » propitamo povijest razloga koji nas potiču na djelovanje i stvaranje drugih političkih i društvenih obzorja.

Njegovo prvo predavanje, koje će se održati 23. svibnja na Sveučilištu u Zagrebu, odnosi se na njegovu najnoviju knjigu « Svjetska povijest Francuske», a posebno na način na koji se može obnoviti i proširiti pogled na povijesno razdoblje jedne zemlje, napokon oslobođene nostalgičnog okvira svojih velikih mitskih datuma.

G. Boucheron će 24. svibnja u Novinarskom domu sudjelovati i na simpoziju « Politika, istina i povijest: gdje je Hrvatska ? » koji organiziraju Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Friedrich Ebert Stifftung, a govorit će na temu: « Režim istine povjesničara: živimo li u post truth vremenu? ».

Program predavanja:

> utorak, 23. svibnja u 14.00 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dvorana 6 (I. Lučića 3):
« Nacionalne povijesti i mondijalizacija : kako pisati francusku povijest danas ? »

> srijeda, 24. svibnja u 11.30 sati, Novinarski dom (Perkovčeva 2):
« Režim istine povjesničara: živimo li u post truth vremenu? » (u okviru simpozija « Politika, istina i povijest » s početkom u 10.00 sati)