Recept za niskokaloričnu proteinsku pizzu

Proteinska pizza nutritivna je ideja razvijena u suradnji s čuvenim dijetologom dr. med. Pape.
Ponekad je potrebno je izbaciti suvišne kalorije te povećati sadržaj vlakna, kako bi i najkaloričnija hrana, poput omiljene pizze, bila nutritivno zdrava.

Proteinska pizza postala je stvarnost koja će razveseliti sve koji paze na kalorije

Iako će većinu riječ „pizza“ asocirati na začinjenu, masnu i nezdravu hranu prepunu kalorija, naizgled nespojiva kombinacija dvije riječi: zdravo i pizza za ovaj spoj ipak donosi uspješnu simbiozu.

Većina stručnjaka se slaže da, kao i bilo koja druga vrsta jela, pizza ne mora biti nezdrava ako se mudro odlučite za njene sastojke. Bogata niskokaloričnimnutritivnim vrijednostima, te visokim udjelom proteina ova vrsta pizze zasigurno će postati omiljeno traženo jelo među receptima za pizzu.

pizza

Proteinska pizza, po sastavu tijesta slična je originalnom proteinskom kruhu, omogućuje konzumentima visoki udio proteina (cca. 27%) te istodobno vrlo nizak udio ugljikohidrata (cca. 5%).

Proteinska pizza

Uz visoki udio Omega-3 masnih kiselina te visoko obogaćena vlaknima, proteinska pizza idealan je prehrambeni proizvod koji pizzu svrstava u kategoriju zdrave hrane. Iako bogata zdravim proteinskim vrijednostima, proizvod ne gubi na gurmanskom bogatom okusu, te će zasigurno postati najtraženiji gurmanski recept za ručak ili večeru u vašoj kuhinji.

Kako se izrađuje niskokalorična proteinska pizza:

Proteinsko pizza tijesto sastoji se od vode, proteina (pšenični proteini, proteini soje i boba), sojine prekrupe, smeđih i žutih lanenih sjemenki, sjemenki suncokreta, sojinog brašna, cjelovitog pšeničnog brašna, pšeničnih mekinja, jabučnih vlakana, kvasca, sezama, soli, prženog ječmenog slanog brašna, emulgatora sojinog lecitina, regulatora kiselosti i natrijevog dijacetata.

Izrada tijesta i pečenje:
Kada dobro zamjesite tijesto (tijesto treba biti toplo 30-32C), treba ga odmah vagati na željenu masu, napraviti kuglu (izvirkati), malo ostaviti tijesto da se odmori (10 do 15 min) i odmah laminirati/istanjiti na debljinu pizze. Dalje sve radite kao sa klasičnom pizzom vezano za dodavanje nadjeva.

Napomena:

> Pečenje ove pizze treba se odvijati pod malo nižom temperaturom (cca 10 do 20 stupnjeva manje)
> Ova vrsta pizze se nešto duže peče u odnsonu na uobičajeno tijesto za pizze, nekih 3 do 5 minuta duže. U svakom slučaju najbolje je napraviti točne parametre u odnosu na opremu kuhinjsku opremu s kojom raspolažete.

Recept za proteinsku niskokaloručnu pizzu: Pizzerija Gušti – Zadar