Recept za čuvenu niskokaloričnu proteinsku pizzu

Potrebno je izbaciti suvišne kalorije te povećati sadržaj vlakna, kako bi i najkaloričnija hrana bila nutritivno zdrava. Proteinska pizza nutritivna je ideja razvijena u suradnji s čuvenim dijetologom dr. med. Pape.

Proteinska pizza postala je stvarnost u Hrvatskoj. Iako će većinu riječ „pizza“ asocirati na začinjenu, masnu i nezdravu hranu prepunu kalorija, naizgled nespojiva kombinacija dvije riječi: zdravo i pizza za ovaj spoj ipak donosi uspješnu simbiozu.

Riječ je o proteinskoj pizzi koja je stigla u Hrvatsku, a među prvima je imaju prilike kušati Zadrani u pizzerijama Gušti. Većina stručnjaka se slaže da, kao i bilo koja druga vrsta jela, pizza ne mora biti nezdrava ako se mudro odlučite za njene sastojke. Bogata niskokaloričnim nutritivnim vrijednostima, te visokim udjelom proteina ova vrsta pizze zasigurno će postati omiljeno traženo jelo u gradu.

pizza

Proteinska pizza, po sastavu tijesta slična je originalnom proteinskom večernjem kruhu, omogućuje konzumentima visoki udio proteina (cca. 27%) te istodobno vrlo nizak udio ugljikohidrata (cca. 5%).

Uz visoki udio Omega-3 masnih kiselina te visoko obogaćena vlaknima, proteinska pizza idealan je prehrambeni proizvod koji pizzu svrstava u kategoriju zdrave hrane. Iako bogata zdravim proteinskim vrijednostima, proizvod ne gubi na gurmanskom bogatom okusu, te će zasigurno postati najtraženiji gurmanski proizvod diljem Hrvatske.

Kako se izrađuje niskokalorična proteinska pizza pokazali su nam u Zadraskoj pizzeriji Gušti:
Proteinsko pizza tijesto sastoji se od vode, proteina (pšenični proteini, proteini soje i boba), sojine prekrupe, smeđih i žutih lanenih sjemenki, sjemenki suncokreta, sojinog brašna, cjelovitog pšeničnog brašna, pšeničnih mekinja, jabučnih vlakana, kvasca, sezama, soli, prženog ječmenog slanog brašna, emulgatora sojinog lecitina, regulatora kiselosti i natrijevog dijacetata.

Proteinska pizza

Izrada tijesta i pečenje:
Kada dobro zamjesite tijesto (tijesto treba biti toplo 30-32C), treba ga odmah vagati na željenu masu, napraviti kuglu (izvirkati), malo ostaviti tijesto da se odmori (10 do 15 min) i odmah laminirati/istanjiti na debljinu pizze. Dalje sve radite kao sa klasičnom pizzom vezano za dodavanje nadjeva.

Napomena:

> Pečenje ove pizze treba se odvijati pod malo nižom temperaturom (cca 10 do 20 stupnjeva manje)
> Ova vrsta pizze se nešto duže peče u odnsonu na uobičajeno tijesto za pizze, nekih 3 do 5 minuta duže. U svakom slučaju najbolje je napraviti točne parametre u odnosu na opremu kuhinjsku opremu s kojom raspolažete.