Rijeka

Budi što želiš na jednom od najpopularnijih europskih karnevala, koji se svake godine u mjesecu ožujku održava u ovome gradu.

Kada dolazite u Rijeku, svakako dođite u vrijeme održavanja karnevala i postanite dio te čarobne manifestacije tijekom koje svatko može postati što god poželi.

Neponovljivu atmosferu karnevala sa stoljetnom tradicijom najbolje ćete doživjeti u Rijeci. Još u davna vremena, ovaj grad je živio svoj karnevalski život puno intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe. I tada su se u Rijeci organizirale karnevalske povorke i priređivali karnevalski balovi, čije su zvijezde bili njemački baruni, ruske kneginje, austrijsko i mađarsko plemstvo te grofice i grofovi iz svih gradova Europe. Vrhunac Riječkog karnevala bio je tzv. “Praznik cvijeća” u riječkom kazalištu koje se, posebno za tu priliku, pretvaralo u bajkovitu plesnu dvoranu.

Karnevalski događaji grada Rijeke spoj su europskoga građanskog karnevala, prije svega venecijanskog i austrijskog, kao i elemenata folklora i mitologije starih Slavena. Na Riječkom karnevalu svake godine sudjeluju organizirane karnevalske grupe, brojne maškare i gosti iz zemlje i inozemstva koji se ovdje okupljaju isključivo zbog te živopisne i vesele manifestacije. Ovdje možete osjetiti pravi duh tog tradicionalnog oblika zabave, opuštanja i prekrasnog druženja.

Da je Riječki karneval jedan od većih u Europi potvrđuje činjenica da je grad Rijeka 1995. godine postao punopravni član Europske udruge karnevalskih gradova (FECC).

Od 1982. godine, kada su riječkim Korzom u središtu grada organizirano prošetale tri maskirane grupe (karnevalska grupa “Lako ćemo”, “Pehinarski feštari” i “Halubajski zvončari”), pa do danas Riječki je karneval izrastao u manifestaciju s preko 15.000 sudionika, djece i odraslih, organiziranih u preko 200 karnevalskih grupa, koju godišnje vidi više od 100.000 gledatelja.

Uz karneval kao glavni događaj godine, grad ima i svoj Korzo koji je zaštitni znak Rijeke te njezina najpoznatija ulica i mjesto svih javnih događanja. Ovdje će vas impresionirati Palača Wohinz i Gradski toranj koji su ponos Rijeke. Gradski toranj sa satom središnje je mjesto na kojem se svakoga dana sastaju Riječani i turisti.

TURISTIČKE ATRAKCIJE:

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci predstavlja remek djelo arhitekture svoga doba, a nosi ime po slavnom hrvatskom skladatelju Ivanu Zajcu.

Barokni gradski toranj sa satom iz 1876. godine znamenita je riječka građevina i jedan od simbola grada, smještena na sredini riječkog Korza. Ispod grba na tornju dvoglavi je orao s obje glave okrenute na istu stranu, koji stoji na posudi iz koje teče voda u more, s devizom IDEFICIENTER, što znači nepresušivo. Ispod orla nalazi se bista cara Leopolda I. i bista Karla VI., koji je grad Rijeku 18. ožujka 1719. godine proglasio slobodnom lukom.

Starim gradom dominira najznačajnija riječka crkva, Katedrala sv. Vida. Podignuta na mjestu srušene crkvice gradskog zaštitnika, Svetog Vida, katedrala je sagrađena prvotno kao samostanska crkva isusovaca u Rijeci.

Svakako razgledajte i impresivnu Guvernerovu palaču koja je sagrađena 1896. godine. Palača je bivša rezidencija guvernera, namjesnika Ugarske krune sv. Stjepana u Rijeci. Danas je u njoj smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

KORISNE INFORMACIJE:

Smještaj: na raspolaganju su vam ugodni hoteli: Grand Hotel BonaviaBest Western Hotel Jadran ili Hotel Continental Rijeka

Restorani: autentičnu istarsku kuhinju nude: Restoran Zlatna školjka nadaleko je poznat po mediteranskim delicijama kao što su riba u pećnici te rižoto sa škampima i tartufima, a u Konobi Tarsa svakako kušajte specijalitete kuće od janjetine, među kojima su pohana, kuhana i pod pekom, kao i svježa jela od ribe.

Pripremila: Renata Cisar, Photo: Shutterstock.com