Rose vina postaju sve prisutnija na svakom stolu

Proljeće nam donosi svježe boje i zato ga je najbolje proslaviti uz čašu, dvije, ili čak i bocu rose vina.

Rose vina u društvu vinoljubaca postaju sve popularnija. Imidž rose vina iz dana u dan se popravlja. Nažalost, u restoranima i nije tako čest slučaj da gost naruči rose vino, što se polako s vremenom mijenja. Najčešće ga naručuju žene, jer je po svom sastavu laganije, elegantnije i nježnije.

Osim njih, u rose vinu uživaju i pravi vinski znalci. Oni znaju ugoditi svome nepcu s prvim zrakama sunca koje naglašavaju proljeće i vrućim ljetnim danima. Vinske karte sve su bogatije rose vinima, a vinari se trude i popunjavaju svoju paletu ponuda gdje rado proizvode i rose vino. Dakle, stvara se novi trend.

Rose vino svojim senzornim svojstvima slično je bijelom vinu, a bojom bliže crvenom. Rose vino se može proizvesti na nekoliko načina. Najčešći način je da ostavimo mošt da ostane u dodiru s kožicom između 18 i 24 sata, a zatim se ocijedi i odvojeno fermentira, gdje se događa djelomična ekstrakcija bojila, te tako nastaje vino koje je na prijelazu između crvenog i bijelog.

U Italiji rose vina nazivaju Rosato, u Španjolskoj Rosado, dok kod nas u Hrvatskoj zovu Ružice ili Opoli. Ružice se najčešće koristi kao ime u vinorodnim područjima kontinentalne Hrvatske, a opoli se isključivo koristi za ružičasta vina iz Dalmacije.
Opolo označava samotok koji je isto jedan od načina proizvodnje ružičastih vina. U Dalmaciji se najčešće proizvodi od crvenih sorti grožđa kao na primjer iz Plavca Malog. Postoji još jedan način proizvodnje ružičastih vina tako da se proizvede iz mješavine crvenog i bijelog grožđa, te sam vinar određuje koje će boje biti intenzitet vina ovisno o fermentaciji masulja koja se produžuje ili skraćuje. Takav način proizvodnje je najmanje korišten.

vina

Rose vina najčešće se konzumiraju u proljeće i ljeti. Tada najbolje ugode našem nepcu. Piju se dobro rashlađena kao bijela vina. Krase ga voćni karakteri puni jagoda, malina, trešnji, lubenica…
Rose vina trebala bi biti lepršava, osvježavajuća, elegantna. Puna su delikatnih aroma. Odlična rose vina možemo pronaći diljem svijeta.
Jako popularna su ona francuska iz regije Provance, gdje se skoro 70 % ukupne proizvodnje vina čine rose vina. Neka od najcjenjenijih su iz mjesta Bandol, Cassis i Bellet. Iz vinorodnog područja Sancerre također dolaze odlična rose vina. Iz predivne doline Rhône, dolaze nam dva sjajna rose vina Tavel i Lirac. Jako zanimljiva rose vina rade se i u Španjolskoj u području Navarre od Garnache i Tempranilla. Vina su puna, suha i voćna te su sjajni pratitelji uz hranu kao i većina rose vina iz cijelog svijeta. Odlične rose možete još pronaći i u Mađarskoj, Australiji, Italiji….

U Hrvatskoj neki od najcjenjenijih rosea rade vinarije Korta Katarina od sorte Plavac Mali i Zinfandel, Bibich Rose Think Pink, Plenković Zlatan Rose Opolo, Jako Vino Stina Opol, Saint Heels Rose, Trapan Rubi Rose Syrah, Kozlović Violeta Rose, Krauthaker Rose Cuvée i mnogi drugi.

rose-vina-21

Mnoga rose vina sjajan su pratitelj skoro svih kuhinja, te se mogu piti i kao aperitiv. Najbolje ih je trošiti i piti dok su mlada.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Shutterstock