Španjolska sangria – koktel od crvenog vina i ljetnoga voća

Iznenadite svoje najdraže jednostavnim španjolskim koktelom od crvenog vina i ljetnoga voća!

Najbolje stvari u životu su vrlo jednostavne! Španjolska sangria – upravo je jedan od takvih koktela jer spaja crveno vino s citrusnim voćem u zanosnu kombinaciju – idealnu za ljeto koje je pred nama. Ime je dobila od španjolske riječi sangre što označava krv i pojašnjava njenu izrazitu boju. Na Iberijskom poluotoku pije se već više od stotinu godina, a danas postoje brojni recepti ovisno o vrsti voća i vinu koji planirate koristiti.

Sastojci
1 butelja crvenog vina
1 limun
1 naranča
2 čajne žličice šećera
350 ml mineralne vode
60 ml voćnog likera
voće po želji

Priprema
Izlijete vino u dubok vrč, i dodajte mu kriške limuna i naranče, šećer te voćni liker. Narežite ljetno voće na komadiće i dodajte koktelu. Upotrijebiti možete jagode, dinje, breskve… zapravo, štogod poželite. Stavite tako pripremljeno piće u hladnjak da odstoji nekoliko sati, a idealno bi bilo preko noći. Prije posluživanja tekućini dodajte mineralnu vodu, te pokoju kockicu leda!

Napomena:
Najbolja sangria odležala je u hladnjaku preko noći. Stoga, planirate li kakvo druženje i želite poslužiti ovo španjolsko piće napravite ga dan prije. U španjolskoj se sangria radi od domaće rioje, ali za izradu poslužit će i cabernet sauvignon, merlot, te shiraz iz bilo kojeg dijela svijeta. Sangria blanca – pak – podrazumijeva isti recept – ali uz dodatak bijelog vina.

Salud!