Sardinija – mjesto ekskluzivnog turizma

Kada bismo trebali definirati što je to što toliko magično privlači turiste na Sardiniju, bilo bi teško odlučiti je li to zbog njezinih plaža i luksuznih ljetovališta, ili pak povijesnih gradova koji i danas pričaju priče stare nekoliko stoljeća.

Smještena na zapadnoj talijanskoj obali, baš negdje na sredini Mediterana, Sardinija je drugi po veličini otok u Italiji i na Sredozemnom moru. Otok je dobio ime po iberijskom plemenu Sardi koje se tu naselilo u 12. stoljeću prije Krista, a koji su na otoku razvili tzv. civilizaciju nuragha.

Nuraghi su građevine u obliku tornja, sa zidovima od grubog kamenja složenog bez veziva. U njihovoj unutrašnjosti nalazi se više katova, a u prizemlju se nalazi cisterna. Najdojmljivija kula odnosno nuragh nalazi se u gradiću Santu Antine, u dolini Nuraghe, obrambenog je karaktera i u njoj je, navodno, živio vođa klana s obitelji. Procjenjuje se da na Sardiniji do danas postoji oko 7000 nuragha.

Sardinija

Glavni grad Cagliari

Danas se Sardinija profilirala kao omiljeno mjesto za odmor bogatih i slavnih ličnosti. Blaga mediteranska klima s malo kiše i ugodnim maestralom koji puše cijele godine čini je ugodnom za boravak i odmor.

Glavni grad Sardinije i najveći grad tog otoka je Cagliari, mjesto na kojem “sjeverna Afrika susreće južnu Europu”, koji se nalazi na glavnoj otočnoj luci, odnosno predstavlja jedan od glavnih ulaza na otok te mu se može jednostavno prići morskim putovima od Sicilije do Napulja.

Pri obilasku grada ne treba zaobići povijesnu četvrt Castello, Bastone San Remy s kojeg se dolazi do staroga grada koji nudi predivan pogled na luku iz 13. stoljeća. Iz istog stoljeća datira i katedrala na Piazzi Palazzo. Tu se nalazi i najstarija kršćanska crkva na tom otoku, bazilika San Saturnino, sagrađena u 5. ili 6. stoljeću.

Sardinija

Nuoro – grad u kojem ćete doživjeti iskonsku Sardiniju

Gradić koji možda najautentičnije oslikava duh Sardinije je Nuoro, smješten oko 180 kilometara od glavnoga grada. U njemu je stanovništvo u najvećoj mjeri, u odnosu na cijelu Sardiniju, zadržalo jezik sardo drevnih Sarda. Poznat je i po velikom broju stogodišnjaka koji u njemu žive, a koji svoju dugovječnost možda duguju planinskom okruženju i netaknutoj prirodi.

Sardinija

Alghero

Turizam u gradu Algheru počeo se razvijati pedesetih godina prošlog stoljeća i u njemu sezona traje gotovo devet mjeseci. Alghero je glavni grad sjeverozapadne Sardinije, smješten na Koraljnoj rivijeri. Smatra se rajem za ronioce, jahtaše i ribiče. No poznat je i po umjetnosti. Njega su u 14. stoljeću naselili Španjolci istjeravši pritom domoroce.

Tri stoljeća kasnije katalonski je bio službeni jezik pa ga i danas govori oko 20 % stanovnika, a puno veći postotak ga razumije. Najpoznatija povijesna lokacija Alghera su sedam kula koje su nastale u svrhu obrane grada, a koje i danas njime dominiraju.
Omiljena turistička atrakcija u Algheru je Neptunova špilja pod morem koja započinje uz samo more te se do nje može doći i brodom i pješice. Duga je oko tri kilometra te je podijeljena na tri dijela (za turiste je otvoren samo prvi dio), a krase je neobični i atraktivni oblici.

Sardinija

Mondeno hotelsko naselje

Glavno turističko hotelsko naselje za jetsettere dubljeg džepa je Porto Cervo koje pridonosi porastu ekskluzivnog turizma u Italiji. Hoteli su izgrađeni u tradicionalnom stilu, od granita karakterističnog za taj otok. U blizini naselja su vile s bazenima i usidrenim jahtama, s obzirom da je glavni adut cijele Sardinije upravo nautički turizam. Naime, Sardinija ima više od 30 luka i čak 18000 vezova.
Još jedan dokaz elitnog turizma na otoku je Pevero golf klub, a mnoge slavne ličnosti (George Clooney, Bruce Willis, Bill Gates…) upravo ovdje su barem jednom demonstrirale svoje golferske vještine i uživale u luksuzu koji ih okružuje.

Sardinijski arhipelag broji sedam glavnih otoka, a možda najpoznatiji i svakako najnaseljeniji je La Maddalena (sastoji se od 27 otočića), a odlikuje se tirkiznim uvalama i divljim pješčanim plažama. Cijelo otočje je nacionalni park.

Sardinija

Na sjevernoj obali otoka nalazi se Portobello, ekskluzivno turističko naselje idealno za sve koji traže luksuz, privatnosti i netaknutu prirodu. Prekrasna obala Portobella nudi mnoge zaljeve i skrivene plaže te se smatra “idealnom plažom za plivanje” te najromantičnijom sardinijskom lokacijom.

Teško je zapravo reći koja plaža na Sardiniji je najljepša. Uglavnom su pješčane, s mnoštvom uvala. Ako odlučite istraživati i plaže izvan turističkih naselja, potražite plažu Ira (Porto Rotondo) koja je idealna obiteljska plaža, Cala Lunu koja nudi skrivenu nepristupačnost te baš stoga ima svoju draž, baš kao i Cala Lunga na otočju La Maddalena.

U mjestu Palau nalazi se raj za surfere na plaži Isola de Gabbiani.

Sardinija

Ovce i sir – simboli otoka

Na Sardiniji nije nimalo neobično vidjeti dugačka stada ovaca koja su njezin zaštitni znak i svojevrsni simbol. Vrlo su poznati i sardinijski sirevi. Poznata je sardinijska sirana Fratelli Pinna, gdje se proizvodi čuveni Pecorino Romano, a koja godišnje proizvede trećinu ukupno proizvedene količine ovčjeg sira u Italiji.

Manje je poznata činjenica da se Sardinija može podičiti i velikim udjelom egzotičnog bilja. Još u vrijeme Mussolinija na otok je dovezena velika količina eukaliptusa s ciljem suzbijanja epidemije malarije (korijenje eukaliptusa na sebe vuče vodu). I sardinijska vina poznati su simbol otoka. Tu je smještena druga najveća vinarija u Italiji, Sella e Mosca, a vino se tu čuva i u bačvama od slavonskog hrasta.

Sardinija

Sardinija je turističko odredište koje nudi s jedne strane netaknutu prirodu i čisto more te brojne povijesne lokacije, a s druge strane dozu komercijaliziranog turizma u potpunosti prilagođenog njegovom veličanstvu – gostu. Ako tome pridodamo i općepoznatu talijansku gostoljubivost, neposrednost i pristupačnost, ugodan odmor je zajamčen.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button