Šareni kokteli

Iako je posljednji korak u pripremi koktela, dekoracija je jednako važna kao i izbor sastojaka. Pripremili smo vam zanimljive ideje kako da ukrasite vaše koktele…

Često nemamo vremena dekorirati jela koja pripremamo, no kada su u pitanju kokteli, izgled je veoma važan. Lijepo dekoriran koktel uvijek će privući vašu pažnju i odmah ga učiniti ukusnijim. Saznajte kako na zanimljiv, drugačiji, ali i jednostavan način ukrasiti ovu šarenu mješavinu pića.

Neki kokteli imaju dekoraciju koja ih čini prepoznatljivima diljem svijeta. Kamo god odete i naručite Martini, u njemu ćete dobiti maslinu, kao i u Manhattanu trešnju. No, više je koktela koji nemaju klasične ukrase, pa je na vama da ih maštovito ukrasite. Dekoracija služi kako bi naglasila karakter koktela, ali pripazite da ona ne odstupa od njega po specifičnom okusu ili boji koja ga čini posebnim.

Voće, naročito limun, naranča, trešnja, dinja, grejp i ananas, najčešće se koristi kao ukras. Svoje šareno piće možete učiniti zanimljivijim ukoliko iskoristite drugo voće, kao što su breskve, maline, kupine, jagode, grožđe ili ribizl. No, ni tu posao nije jednostavan jer treba pripaziti s odabirom voća. Naime, banane, jabuke ili kruške nisu najzahvalniji ukras jer brzo oksidiraju i promijene boju, što više ne izgleda primamljivo. Ukoliko ipak želite iskoristiti ovo voće, kriške jabuke ili kruške umočite u limunov sok koji će usporiti oksidaciju. U ovo zimsko vrijeme, kada je izbor voća manji, možete iskoristiti konzervirano voće. Maraskino trešnje konzerviraju se, upravo za koktele, u raznim bojama, od klasične crvene do zelene, plave i žute. Kao dekoracija može poslužiti i lišće pojedinog voća, kao što je list ananasa, koji ima zanimljiv oblik.


Osim voća, povrće može biti interesantan ukras za koktele. Najpoznatiji je primjer masline u omiljenom piću Jamesa Bonda, dok se često koriste celer, cherry rajčice i čili papričice. Bosiljak je odlična dekoracija koktelima od rajčice, s kojom čini savršenu kombinaciju.
Prilikom ukrašavanja, kriške voća stavljaju se na rub čaše, no ako se radi o plitkoj čaši, bobičasto voće idealno je da ga pomiješate s pićem. Ako želite staviti više vrsta voća u koktel, napravite to tako da voće nabodete na čačkalicu ili na štapić za miješanje koktela, čime ćete dekoraciju učiniti zanimljivom i posebnom.

Za božićne i novogodišnje koktele, na jednostavan, a drugačiji način možete ukrasiti svoje koktele tako da rub čaše umočite u limunov sok, sirup ili liker, te potom u šećer ili kakao. Sličnu, ali efektniju dekoraciju postići ćete tako da koristite neki liker ili sirup u boji koktela, tako da kristali šećera poprime tu boju. Prigodna dekoracija također mogu biti jestive šljokice. Ukoliko se dekoracija na rubu čaše ne primi dobro, problem ćete rješiti tako da u limunov sok dodate malo meda.
Papar u zrnu, muškatni oraščić ili zrna kave, sve su to mogući ukrasi za vaše maštovite koktele. Nekom posebnom na čašu u kojoj poslužite koktel možete bojama za staklo napisati poruku i tako taj koktel učiniti najukusnijim ikad.

Autorica: Ema Vuković
Slike: Shutterstock