Tip&Tricks za najbrže hlađenje vina i savjeti za uživanje u vinu kroz ljeto

Sommelierka Jelena Šimić Valentić donosi nam sjajne savjete za ispijanje vina u ljetnim danima. Kako rashladiti vino u svega nekoliko minuta, kako ga servirati i još mnoštvo dobrih tips&tricks ideja oko uživanja u omiljenim vinima tijekom sunčanih vrućih dana.

“Kada nebo raširi svoje ljetne zavjese i sunce grane svom silinom i energijom, htjeli ne htjeli zove nas na osvježenje”, – romantično kaže sommelierka Jelena i nastavlja – “Osim osvježenja u moru i svih radosti koje ono nosi, lijepo je malo i osvježiti se uz koju finu kapljicu vina. Još kada je vaše najdraže vino u pitanju, sreći nema kraja.”

Pripremila sam vam nekoliko savjeta na koje morate obratiti pažnju kako bi doživljaj vina bio potpun.

Savjeti sommeliera za uživanje u vinu u ljetnim danima
Temperatura serviranja vina

Temperatura vina je jako bitan čimbenik kako biste uistinu doživjeli vino. Ako servirate vino njegove optimalne temperature dobit ćete maksimum iz toga vina, u suprotnom, ako je vino na primjer pretoplo, alkoholi će se puno jače manifestirati u ustima, a ako je vino prehladno servirano zatomit će svu intenzivnost i kompleksnost mirisa i okusa.

vino u vedrici butelja u kibli

Rashladite vino u svega nekoliko minuta

Na raspolaganju vam je tek nekoliko minuta za posluživanje vina koje nekim slučajem nije bilo u hladnjaku?
Nekoliko je načina kako u svega petnaestak minuta rashladiti vino.

> Tradicionalno hlađenje vina u kibli, slani led, vlažni papirnati ručnici, smrznuto grožđe…, itekako mogu pomoći.

Kibla s ledom i hladnom vodom tradicionalan je način brzog hlađenja i zadržavanja temperature vina.
Ako imate izbora odaberite metalnu kiblu koja će vino rashladiti brže od stakla ili plastike. Napunite je kockama ili drobljenim ledom i dolijte hladnu vodu.

> Slana voda u kibli omogućava super brzo hlađenje vina
Nakon što posložite butelje tako da između svake ostavite dovoljno prostora, kiblu napunite ledom i slanom vodom. Dovoljno je staviti tri do četiri žlice soli, a povremeno miješanje ubrzat će proces hlađenja. U slanoj ledenoj kupki vino je spremno već nakon 15 minuta.

> Ima i bržih načina hlađenja vina
Tretman hladnim oblozima – primjerice nekoliko listova kvalitetnog papirnatog ručnika potopite u hladnu vodu, ocijedite ih i omotajte oko butelje. Vino potom stavite u zamrzivač i već ga za petnaestak minuta možete servirati.

IZDVOJENO
Važno je da ne zaboravite na vino u zamrzivaču/ledenici, jer kada se vino smrzne butelja će eksplodirati!
Također vinu u horizontalnom položaju treba upola manje vremena da se rashladi od onog u vertikalnom položaju.

Još jedan mali trik za brzo hlađenje vina koji će dobro doći svim vinoljupcima

Nakon desetak minuta izvadite butelju i okrenite je naopačke kako bi se temperatura vina izjednačila s obzirom da je vino u prvoj polovini butelje hladnije jer leži u ledu i vodi. Za maksimalno dvadesetak minuta vino je spremno za točenje.

Pravilno držanje čaše

Puno ljudi drži čašu za njen takozvani trbuh. Što je pogrešno. Tako zagrijavate toplinom svoje ruke čašu, a isto tako nije baš lijepo vidjeti otiske prstiju na vinskoj čaši.
Čaša se pravilno drži za stalak ili nožicu čaše. Osim što je elegantnije u vrućim ljetnim danima tako ćete puno duže zadržati vino hladnijim u samoj čaši.

savjeti-vino-1 savjeti-vino-2

Točenje vina u čaši

Prilikom točenja vina u čašu znamo nekada i pretjerati. Tako natočimo i više no što je potrebno.
Što se događa? Temperatura vina prilikom točenja u čašu vrlo se brzo mijenja. A isto tako, vino treba piti lagano i uživati maksimalno u svakoj njegovoj kapljici. Stoga nije potrebno točiti puno čašu s vinom.

Pogotovo pripazite na količinu u vinskoj čaši kada točite šampanjac i ostala pjenušava vina. Nemojte točiti čašu do samog vrha. Pjenušava vina se piju na nižim temperaturama i daju svoj najbolji efekt kada su servirana na optimalnoj temperaturi. Pokušajte procijeniti točenje, ovisno o visini, veličini šampanj čaše. idealno bi bilo natočiti pjenušac oko 1 decilitar.

savjeti-vino-3

Kako se koristi vedrica za vino s ledom

Vedrice pune leda i vode sjajna su stvar, koristite ih. Održavat će temperaturu vašega vina postojanom i nesmetano ćete moći uživati i dugo ispijati vino bez bojazni kako će se temperatura vina brzo izravnati s vanjskom temperaturom. Pazite da su vam vedrice za pjenušava vina puna do vrha skroz sve dok ne dodiruju grlo boce pjenušca.
Za bijela vina dovoljno je da vedrice s ledom budu pune do pola.

Naručivanje vina u restoranu

U restoranu, prilikom izbora vina, svakako je važno što jedete i što je na meniju kako bi idealno uskladili hranu i vino. Pokušajte se igrati s odabirom laganijih stilova vina. Nećete nikada pogriješiti odaberete li pjenušac, rose vino, bijelo vino Sauvignon ili mineralni i svježi Riesling. Ove su sorte vina idealne kroz ljetne vruće večeri, a sjajno odgovaraju uz mnoga osvježavajuća i laganija ljetna jela.

savjeti-vino-4

Koje vino treba uvijek imati u hladnjaku, s kojim vinom ne možemo pogriješti ako nam dođu nenadani gosti :)

Još se uvijek jako malo ljudi odlučuje kupiti hladnjak za vino, jer je on poprilično skup pa većina vinoljubaca svoje omiljene butelje drže u “običnom” hladnjaku.

No, ljeto je vrijeme kada se češće družimo s prijateljima i susjedima na odmoru pa je mudro osigurati se s dobro rashlađenim rose vinom, kako bi susret bio još ljepši, a s ružičastim vinima nećete pogriješiti obzirom da ih većina ljudi jako voli..

Nemojte čuvati vino za posebne prilike

Uvijek savjetujem svoje polaznike Vinske škole kao i svoje prijatelje, nemojte čuvati vina. Postoje naravno vina koja su najbolja kada se konzumiraju nakon deset i više godina, ali sva ostala vina koja nisu za čuvanje treba konzumirati, odnosno popiti čim prije nakon otvaranja butelje. Naravno, umjereno i u dobrom društvu. Jer, svaki je dan poseban i čemu čekati neke „posebne prilike“? Trebamo slaviti život, zar ne?

Uz dopuštenje: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button