Slatka pizza

Slatka pizza u vašem domu uz odličan recept Zorana Ožegovića.

Sastojci za recept
Za tijesto
300 gr glatkog brašna
10 gr sušenog kvasca
170 ml mlake vode
3 zlice biljnog ulja
Prstohvat soli

Za nadjev
1 kom manga
0,3 kg jagoda
2 kom kruške
0,4 kg šumskog voća (može i zamrznuto)
0,150 gr šećera
1 vanili štapić
1 limeta
4 zlice sira mascarpone
400 ml umaka od vanilije
10 gr badem listića

Način pripreme

Tijesto:
Brašno prosijemo, u njega dodamo sol, ulje i kvasac te lagano dodajemo mlaku vodu i miješamo. Tijesto glatko umijesimo, tako da sve bude u jednoličnoj smjesi te da ne bude grudica. Tijesto ostavimo u posudi na toplo mjesto da se diže i malo ga po vrhu premažemo uljem.

Nadjev:
Od šumskog voća napravimo umak tako da rastopimo šećer i u njega ubacimo zamrznuto šumsko voće i podlijemo sa 0,5 litara obične vode i dodamo vanil štapić. Kada se umak zgusne izblendamo ga da dobijemo jednu glatku smjesu. Mango ogulimo i narežemo na tanke ploske, a jagode i kruške narežemo na manje kriške.

Kada nam je sve spremno, počnemo razdvajati tijesto.  Moja preporuka je stavljati u manje kalupe cca promjera 15 cm, tako da je jedna pizza za jednu porciju, na debljinu od 0,4 cm). Razdvojeno tijesto stavimo u kalup i na tijesto stavljamo umak od šumskog voća, a na voće slažemo mango, kruške i jagode (možete staviti bilo koje voće), te tako ukrašeno tijesto stavljamo u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pečemo na otprilike 10 minuta. Pizzu serviramo toplu, ali prije serviranja na nju polijemo umak od vanilije, posipamo listiće badema, stavimo po jednu žlicu mascarpone sira i naribamo malo korice od limete.

Dobar tek!

Tekst: Zoran Ožegović
Fotografija: Sxc