Što smo sve saznali o kruhu

Da li znate koliko kupovni kruh sadrži soli?

„Kada bi svaka pekara prepolovila upotrebu soli, unos soli putem kruha pao bi na pola grama na dan što bi značilo 3000 smrti, uzrokovanih moždanim i srčanim udarom, manje svake godine.“ riječi su profesora Grahama MacGregora s Wolfson Institute of Preventive Medicine iz Londona.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako, na uzorku od 300, više od četvrtine kupljenog kruha u jednoj šniti sadrži soli koliko i vrećica čipsa.

Među ispitanim vrstama kruha bili su i obični bijeli kruh, ali “zdravije” varijante poput raženog kruha, a kupljeni su u supermarketima s vlastitom pekarom, u velikim gradskim pekarama te u malim privatnim pekarama. Otkrili su kako pakirani kruh kupljen u supermarketu, koji mora imati deklaraciju, sadrži manje soli od svježeg kruha pečenog u istom supermarketu, kojemu deklaracija nije potrebna.

kruh

Kruh iz malih privatnih pekara sadrži najviše soli među ispitanima i također ne podlaže deklariranju. Također “zdraviji” odabir, primjerice raženog ili integralnog kruha, ne znači i manje soli, naime nije uočena bitnu razliku između razine soli u raženom ili običnom bijelom kruhu.

U Velikoj Britaniji preporuka je Ministarstva zdravstva da količina soli na 100 grama kruha ne prelazi 1 gram. No uz to, udruge za zaštitu potrošača od pekara zahtijevaju deklaracije na kojima će jasno stajati koliko soli sadrži određeni kruha, tj. da svaki komad kruha bude propisno deklariran.

Katharine Jenner s University of London objasnila je: „Ljudi nisu svjesni koliko soli sadrži kruh pošto on nije slanog okusa. Ne očekujete da ćete jednom šnitom vašeg omiljenog kruha unijeti više soli nego vrećicom čipsa. Nečuveno je što na svježem kruhu nema deklaracije.“

Ipak istraživanje je zaključilo kako je u zadnjih 10 godina razina soli u kruhu snižena za 30%, što daje nade da će se željena količina, manje od 1 g soli na 100 g proizvoda, ipak s vremenom dostići.

Sliku iz Velike Britanije možemo preslikati na Hrvatsku. U nas su također razine soli u kruhu iznad poželjnih, a često se čuje kako pojedini pekari, kako bi prekrili nedostatke kruha, pretjeruju sa solju.

Preporučuje se odabir kruha koji sadrži otprilike 0,4 g soli na 100 g proizvoda. Prilozi bi, uz taj kruh, trebali također sadržavati nisi udio soli, npr. piletina, tuna, mliječni namaz i salata, dok bi trebalo izbjegavati senf, slani maslac, kisele krastavce. I sjetite se dok režete kruh, što je šnita deblja to sadrži više soli.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić