Spektakl na nebu – Suze svetog Lovre

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u prirodi i gledanje zvijezda “padalica”, a svake godine u kolovozu dolaze nam s neba suze svetog Lovre.

Što su suze Svetog Lovre?
Suze Svetog Lovre naziv je zađ kišu meteora vidljivu između 11. i 13. kolovoza

Nekad se radi o samo jednoj noći, dok se u nekim slučajevima ove kiše meteora mogu vidjeti nekoliko noći za redom.
Upravo radi blizine dana Svetog Lovre, 10. kolovoza, ova kiša meteora zvana Perzeidi poznatija je pod nazivom Suze Svetog Lovre.

U ovom razdoblju, velik broj meteora, odnosno krhotina iz svemira udara u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavlja tragove svjetla što laiku izgleda kao da padaju zvijezde. Perzeidi padaju brzinom od oko 60 km na sat, a u jednom satu, može ih pasti i do šezdeset.

meteori

Zašto ime Perzeidi?

Pitali ste se zašto se suze Svetog Lovre nazivaju još i Perzeidi?

Zato što se njihov radijant, odnosno točka iz koje se širi taj „svjetleći roj“ nalazi u sazviježđu Perzeja.

Inače su Perzeidi aktivni od samog početka ljeta pa skoro do kraja kolovoza, ali se najbolje vide upravo oko dana Svetog Lovre po kojem nose ovo drugo ime.

Što je potrebno za gledanje?

Za gledanje nije potrebno imati posebnu opremu, već je potrebno imati strpljenja i dobro se obući. Najbolje je sa sobom ponijeti prostirku ili dekicu kako biste mogle leći i što bolje vidjeti nebo.

Poželjno je odmaknuti se od gradske rasvjete i svjetlosnog zagađenja jer se Perzeide bolje vide ako se nalazite na svjetlosno nezagađenim područjima.

Posebno je čarobno za vrijeme lijepog vremena kad je cijelo nebo prepuno malih sjajnih točkica koje sjaje poput božićnih lampica. Znate da postoje brojna sazviježđa, no jeste li ikada čuli za suze Svetog Lovre i znate li uopće za ovog sveca?

spyglass

Tko je Sveti Lovro?

Sveti Lovro kršćanski je svetac i zaštitnik mesara, kuhara i komičara. Kako su u vrijeme njegova života brojni svećenici osuđivani na smrt, takva je situacija bila i s njime.

Bilo mu je naređeno da u roku nekoliko dana prefektu preda crkveno blago. Na ovu se zapovijed on oglušio te blago razdijelio siromašnima, a pred rimskog je prefekta doveo vjernike koje je smatrao najvećim crkvenim blagom. To se prefektu naravno nije svidjelo pa ga je odlučio spaliti na ražnju.

Za vrijeme ove mukotrpne pogiblje osim što je štovao Boga i molio, postoji legenda kako je Sveti Lovro zbijao šale te govorio kako ga je potrebno okretati da bi bio bolje pečen. Upravo je zato postao zaštitnik komičara, ali i kuhara i mesara.

Sveti Lovro jedan je od zaštitnika Rima, a osim kršćana štuju ga i pravoslavci, luterani i anglikanci. Brojne crkve nose njegovo ime, a samo neke od njih su trogirska Katedrala Sv. Lovre i Crkva Sv. Lovre u Požegi, dok u Varaždinskoj županiji postoji i naselje koje nosi njegovo ime, a zove se Lovrečan.

U njemu se nalazi kapela Svetog Lovre koja se prvi puta spominje u 14. stoljeću. Danas se tamo nalazi kapela iz 17. stoljeća jer je stara radi prirodnih katastrofa morala biti srušena. Ovo je samo malen dio kapelica i crkvi koje nose ime ovog štovanog sveca.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Zvjezdarnica Zagreb, Pixabay

Facebook Like Button