Tjestenina s vongolama

Tjestenina s vongolama i limetom za odličan ručak u Vašem domu preporučuje chef Zoran Ožegović.

Potrebne namirnice za 4 osobe

Sastojci za recept
Vongole 1,5 kg
Riblji temeljac 0,2 l
Bijelo vino 0,1 lit
Češnjak 1 režanj
Persin list 0,002 kg
Cherry rajčica 0,05 kg
Chilly po ukusu
Sol po ukusu
Papar po ukusu
Špageti 0,4 kg
Sir grana Padano 0,03 kg
Maslinovo ulje 0,1 lit

Priprema recepta

Ugrijemo tavu s maslinovim uljem da bude jako vruća te na ulje bacimo svježe vongole. Dodamo češnjak te zalijemo bijelim vinom i ribljim temeljcem. Čim se vongole otvore skidamo ih s vatre. Ako su predugo na vatri postaju žilave. Pustimo da se malo ohlade te odvojimo meso od školjaka. Vodu u kojoj su se kuhale školjke procijedimo da ne bi ostalo pijeska te u procijeđenu vodu stavimo meso školjaka. Posebno zakipimo običnu vodu s dodatkom malo običnog ulja i prstohvatom soli te kada voda uzavrije stavimo špagete (ja koristim najtanje br.1) da se skuhaju do pola dapače čak je dovoljno na 20 posto te ih odmah ocijedimo i pomiješamo sa školjkama. Dalje nastavimo kuhati, a ako nedostaje vode podlijevamo po potrebi s ribljim temeljcem no ulijevamo po malo temeljca tako da pasta sama kupi u sebe koliko joj treba i usput začinimo s chillijem, paprom i solju. Sa soli treba biti oprezan jer će vongole pustiti more pa jelo može postati preslano.

Kada dobijemo željenu mekoću tjesteninu maknemo s vatre, uz konstantno miješanje, ali ne kuhačom nego treskanjem tave. Dodamo nasjeckanu cherry rajčicu na četvrtine, nakosani svježi peršin list, naribani parmesan i malo hladnog maslinovog ulja da se dobro poveže. Serviramo na tanjur i prije konzumiranja naribamo po jelu koricu od limete.

UZ DOPUŠTENJE ZORANA OŽEGOVIĆA (fotografija)