Top 7 mjesta za obilazak Istanbula

Istanbul grad bogate povijesti smješten na dva kontinenta. U svojoj povijesti bio je poznat i kao Konstantinopol, glavni grad bizantinskog carstva i centar pravoslavlja. Padom pod otomansko carstvo promijenio je svoje prvobitno ime u Istanbul i postao glavni grad otomanskog carstva. Davne 1923. godine Ankara je proglašena za glavni grad Turske.

Krenuti u Istanbul svakako je poseban doživljaj o kojem većima ljudi mašta te se stoga treba i dobro pripremiti. Kako je on više milijunski grad (grad broji preko 14 000 milijuna stanovnika) rasprostranjen i na Europskom i Azijskom dijelu kopna, ovisno o raspoloživom vremenu, ipak uvijek treba doživjeti u razgledu ono najbitnije.

Aja Sofija

Aja Sofija
Jedna od najpoznatijih svjetskih bazilika poznata je po svojoj posebno lijepoj kupoli. Izgrađena je u 5. stoljeću a održava moć bizantinske arhitekture. U ovoj čarobno lijepoj crkvi održavale su se ceremonije krunjenja bizantskih careva, a svojevremeno je bila i mjesto održavanja koncila, sastanaka kršćanskih poglavara i njenih najviših predstavnika.

Nakon prelaska u otomansko carstvo pretvorena je u džamiju uz koju su bili dograđeni minareti.
Baziliku je proglasio muzejem Mustafa Kemal Ataturk 1935. godine te su tijekom obnove i rekonstrukcije mnogobrojni originalni mozaici, freske i ornamenti bili ponovno otkriveni i rekonstruirani.

Treba znati da se pokraj ove veličanstvene građevine nalazi i grob cara Konstantina Velikog.

Topkapi Saraj

Topkapi saraj
Palača Topkapi Saraj, ili u prijevodu Dvorac topovskih vrata, bila je sve do sredine 19. stoljeća glavna rezidencija osmanskih sultana a u današnje vrijeme otvorena je kao muzej i velika je turistička atrakcija Istanbula. Palača je podijeljena u nekoliko logičnih cjelina, dvorišta.

U unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja vode vrata od kojih su najpoznatija Carska vrata koja ulaze u prvo dvorište. Osim dvorišta unutar palače nalazio se i nezaobilazni Harem u kojem je bila smještena sultanova obitelj.
Harem je bio čuvan od stane čuvara eunuha čije je glavni zadatak bio čuvanje ulaza u haremske odaje, a zanimljivo je da su eunusi uglavnom bili izabirani iz područja današnje Etiopije.

Veliki Bazar

Veliki Bazar
Jedinstvena po svom izgledu, gradnji i veličini ova zapravo natkrivena tržnica, okružena je sa zidom a s pripadajućim uličicama skriva preko 4000 raznovrsnih dućana.

Ulaz u tržnicu odnosno Bazar moguć je kroz čak dvadesetak vrata, ali morate znati da je radno vrijeme strogo određeno ujutro od 7:00 do 19:00 sati svakim danom osim nedjelje i praznicima.

Ponuda je toliko bogata da je najbolje jedan dio dana uzeti samo za razgled i kupovinu na jednom od najvećih bazara svijeta. Od raznovrsnog od nakita, prehrambenih proizvoda, rukotvorina od bakra i srebra, ili drugih dragocjenih kovina, stakla, keramike i raznih tkanina i ostalih tekstilnih proizvoda.

Na ovom čarobnom mjestu svjetske trgovine i razmjene još uvijek je zadržana ravnopravna podjela pa tako svaka ulica nudi svoju vrstu robe koja se u njoj prodaje. Osim u samoj kupovini možete uživati i u uslugama turskih kupelji ili raznovrsnim kafićima.

Galata most i Galata toranj

Galata toranj
Ovaj most spada među poznatije građevine Istanbula te je opjevan u mnogim pjesmama i književnim djelima. Most se tijekom godina premještao i gradio isponova a današnji izgled poprimio je u petoj verziji izgradnje.

Postoje sačuvani projekti slavnog Leonarda da Vincija za izgradnju ovog mosta međutim taj projekt je nažalost neslavno propao. Most spaja stari povijesni dio grada u kojem su smještene carske palače te ostale značajne zgrade vjerskih i svjetovnih institucija s gradskim četvrtima.

Galata

Galata toranj ili još zvan Kristov toranj, izgrađen sredinom 14. stoljeća te je u to vrijeme bio najviša građevina u Istanbulu. Izgrađen je od strane bogate obitelji iz Đenove dok je u gradu jačao njihov utjecaj.

Vrh tornja je par puta pregrađivan a u njemu je duže vrijeme bila osmatračnica za nadgledanje požara. Ovo senzacionalno lijepo zdanje jedno je od najupečatljivijih građevina u Istanbulu.

Toranj je visok oko 60 metara, ima devet katova a u njemu se nalaze restoran, kafić i noćni klub. Smješten u četvrti pod imenom Galata, a s njega puca predivan pogled na Zlatni rog, povijesni dio grada u kojem su smještene carska palača Topkapi Saraj, Veliki bazar, Sveučilište, Džamija Sulejmanija.

Obilazak turističkim brodom

Brodovi
Obilazak turističkim brodom uzduž kanala dočarat će vam fenomenalan dio grada Istanbula i tog dijela obale na kojem se mogu vidjeti stara povijesna zdanja koja očaravaju svojim zrcaljenjem u moru, nekoliko raskošnih mostova preko kojih je promet neprekidan s Europske strane na Azijsku stranu, slika ogromnih brodova čija je Istanbul neizostavna luka i dan danas u trgovanju.

U oplovljavanju kanala svakako će svakoga očarati okolina u kojoj su smještene jedne od najskupljih vila s privatnim pristaništima i u većini ostakljenim površinama kroz koje vlasnici mogu uživati u zadivljujućem pogledu na more.

Na jednoj od obala kanala nalazi se i najstariji i ujedno najraskošnijiCiragan Palace Kempinski hotel u kojem uglavnom odsjedaju svjetski slavne osobe ili zvijezde.

kempinski

Taxima

Taxima

Taxima je zapravo naziv četvrti u europskom dijelu Istanbula u kojem se nalazi Trg i ulica Taxima koje neprekidno obilaze radoznali turisti i stanovnici ovoga grada u želji za kupovinom ili dobrim provodom.

Ovaj dio grada podrazumijeva suvremen način života kada je u pitanju zabava, gastronomija, a niz svjetskih najmodernijih dućana ili lanaca brze prehrane nalaze se također u ulici Taxima. Kroz ovu živopisnu ulicu prepunu zanimljivih svjetlucavih izloga prolazi i crveni tramvaj koji izuzetno privlači svojim starinskim izgledom i stoga je vjerojatno jedan od najfotografiranijih tramvaja svijeta.

Na istoimenom trgu izgrađen je davne 1928. godine spomenik koji posvećen osnivanju Republike Turske, kulturni centar Ataturk i prekrasno zdanje Nacionalne opere.

Vidikovac

vidikovac21
Nikako ne propustite odlazak na vidikovac koji se nalazi na brdu iznad grada. Ovo je mjesto na koje dolaze stanovnici grada Istanbula kako bi se opustili, podružili se, porazgovarali ili uživali u romantičnim pogledima.

Na ovom mjestu ukrašenom s mnogo raslinja, stabala i okružen pjevom ptičica nalazi se odličan restoran, a cijeli park isprepleten je stolovima, stolicama i klupicama na kojim se može ispijati čaj, kava ili neko pecivo kupljeno u obližnjim jako lijepo uređenim gastronomskim kućicama.

Iz bilo koje pozicije na grad se pruža veličanstven pogled, a mjesta za fotografiranje kao stvorena su za turiste koji zauvijek žele ponijeti za uspomenu sjećanja na povijesni i moderni grad Istanbul koji je savršen u toj jedinstvenoj kombinaciji.

Autor: Diana Mikloš
Posjet omogućio:
Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Fotogrfije: Pedro Szekely, Moyan Brenn, David Denicolò, Klaus Wagensonner, Theophilos Papadopoulos, Henrik Berger Jørgensen, xiquinhosilva, Andrey

Facebook Like Button