Top 7 vrtova Italije

Upoznajemo vas s nekim od najljepših vrtova Italije.

Italija je poznata zbog svoje umjetnosti, kulture i brojnih spomenika, no i po svojim mnogobrojnim prekrasnim vrtovima. Broji veliki broj veličanstvenih privatnih i javnih vrtova. Mi smo napravili mali osobni izbor top 7 najboljih i najljepših skrivenih vrtova, koji se temelje na sljedećim kriterijima: mjesto, izgled, dizajn, te razina održavanja.

Villa Carlotta, Tremezzo, jezera Como
Talijanski vrt Villa Carlotta sagrađen je u baroknom stilu i proteže se na 70.000 m2 (17 hektara) u području Tremezzo. Formalni izgled vrta djelomično je redizajniran 1801. godine nakon usvajanja nove kanone engleskih vrtova. Tijekom godina Villa Carlotta je izgradila profinjeni botanički vrt, uključujući 800 vrsta i sorti, među kojima su 1.000 stabala, 400 kamelijama, 250 rododendrona i 200 ruža.

italy_l
villa-carlotta

 

Villa Taranto, Pallanza, jezero Maggiore
Giardini Botanici Villa Taranto su botanički vrtovi koji se nalaze na zapadnoj obali jezera Maggiore u Pallanzi. Vrtovi su uspostavljeni između 1931-1940 godine, i otvoreni za javnost 1952. godine. Oni sadrže gotovo 20.000 biljnih sorti, koje predstavljaju više od 3000 vrsta – uključujući i 300 vrsta dalija koje su se proširile na 7 km staze.

villa-taranto_l
villa-taranto-1_l

 

Trauttmansdorff dvorski vrtovi, Merano
Proglašeni najljepšim vrtovima 2005, godine, dvorski vrtovi Trauttmansdorff nude jedinstven spoj botaničkih vrtova i rekreativnih objekata. Vrtovi nude razne detalje iz Europske krajobrazne arhitekture: geometrijski zasadi i maze izazivaju talijanski renesansni vrt, dok su biljni kreveti i Engleske ruže tipični engleski vrtni stil.
Ukupno možete pronaći oko 80 različitih vrtova domaćih i egzotičnih biljnih sorti.

trauttmansdorff_l
trauttmansdorff-castle_l

 

Parco Teresio Olivelli, Tremezzo, jezero Como
Mali dragulj, Parco Teresio Olivelli je vjerojatno jedan od najboljih botaničkih i arhitektonskih tajni, skriveni na jezeru Como, sa svojim veličanstvenim stablima, monumentalnim stubištem i središnjoj fontani. Dizajniran je od strane Pietro in Lingeri 1920. godine za obitelj Meiera.

fountain-parco-teresio-olivelli
parco-teresio-olivelli

 

Vrtovi Ninfa (Oasi di Ninfa), Latina, Lazio
Izgrađeni na ostacima antičkog grada Etrurskan, Ninfa, za vrtove bi se reklo da su jedni od najromantičnijih vrtova u svijetu. Vrtovi imaju vrlo ograničene vrijeme posjeta, stoga budite pripremljeni i unaprijed dogovorite svoj posjet. Ima površinu od 105 hektara te posjeduje bogate fontane, uključujući potočne pastrve u rijekama i 152 vrsta ptica.

garden-of-ninfa_l
gardens-of-ninfa

 

Vrtovi ruža (Roseto Comunale), Rim
Neobičan vrt Circusa Maximusa, koji ugošćuje više od 1100 vrsta ruža koje dolaze iz cijelog svijeta, uključujući Kinu i Mongoliju. Među najneobičnijim ružama su chinensis Virdiflora – sa zelenim laticama cvijeća, ruža chinensis Mutabilis – koja mijenja boju tijekom vremena, i Rosa foetida – loša-mirisna ruža.

rose-gardens-2_l
park-rose-gardens

 

Roseto Botanico di Cavriglia “Carla Fineschi”, Cavriglia, Toskana
Smješten na jednakoj udaljenosti od Firence, Siene i Arezzo, Roseto Botanica di Cavriglia je jedan od najvećih privatnih ružinih vrtova u svijetu. To je živi muzej roda Rosa, koji se temelji na životnom djelu profesora Gianfranco Fineschi, nastavnika na Medicinskom fakultetu Universita Cattolica Rima. Roseto sada sadrži oko 7000 jedinstvenih kultivara, te su ruže organizirane prema vrstama, podvrstama, hibridima i odjelima.

Roseto Botanico di Cavriglia
ruza

Fotografije: Foter/ Shutterstock (naslovnica)
Autorica: Azra Terzić