Učinak pive na ljudsko zdravlje

Da li ste se ikada zapitali koliko piva utječe na vaše zdravlje?

Voda je naravno glavni sastojak pa tako o njenoj kvaliteti ovisi kvaliteta piva. Tako danas proizvođači piva kroje mineralni sastav vode prema svojim potrebama dok su u prošlosti prema kvaliteti vode krojili recepturu piva. Slad se dobiva iz ječma. Pokušalo se i drugim žitaricama no ječam se pokazao najboljim izborom. Proizvođačima piva na raspolaganju je veliki broj vrsta slada koje često miješaju kako bi dobili željenu kombinaciju okusa, boje i enzima. Hmelj, Humulus lupulus, je esencijalni sastojak piva i osigurava mu dva različita elemenata: gorčinu, koju daju fenolne kiseline, i aromu, od esencijalnih ulja. Na kraju u pivo se dodaju mnogi aditivi, u Hrvatskoj je zakonom dozvoljeno dodavanje pedeset raznih vrsta aditiva,među kojima konzervansi, tvari za pjenjenje, enzimi.

KOJE SASTOJKE SADRŽI PIVO

Pivo sadrži 90% vode, 1-6% alkohola i 2-10% ugljikohidrata, većinom dugolančanih dekstrina. Osim ovih makrosastojaka pivo sadrži i vitamine B skupine te magnezij, kalij, kalcij, željezo i cink. Svjetlo lager pivo koje se proizvodi u velikim pogonima uobičajeno sadrži 4,5-5,5% alkohola i 4-5% ugljikohidrata pa je njegova energetska vrijednost oko 45 kcal na 100 ml.

POZITIVNO DJELOVANJE PIVO NA ZDRAVLJE ČOVJEKA

Kako su ugljikohidrati koje sadrži složeni, a uz njih sadrži i vitamine i minerale i mali udio alkohola, pivo se kroz razna znanstvena istraživanja pokazalo kao zdrava namirnica (naravno, konzumirana u umjerenim količinama, tj. jedna čaša na dan) koja smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, koja pozitivno djeluje i ublažava poremećaje i bolesti mokraćnih putova, koja smanjuje rizik pojave bubrežnih kamenaca i žučnih kamenaca, koja potiče probavu i pogoduje ljepoti kože, kose i noktiju. No, osim na fizičko zdravlje pivo utječe i na psihičko zdravlje. Čaša piva nas opušta, potiče dobro raspoloženje te smanjuje napetost, nervozu i stres.

covjek pije pivu
 

PŠENIČNO PIVO JE VRLO ZNAČAJNO

Pšenično pivo ima četiri karakteristike koje ga razlikuju od standarnog, ječmenog piva. Prvo, veliki udio ječmenog slada je zamijenjen pšenicom koja sadrži više proteina dajući pjenušavo i mutno pivo blažeg okusa. Drugo, pšenična piva fermentiraju poput ale piva što im daje voćni okus. Treće, pri proizvodnji se koristi neobičan kvasac, roda Torulaspora, koji sintetizira aromatične spojeve koje ne nalazimo u običnom pivu. Četvrto, neka pšenična piva se ne bistre pa ostaju mutna i u njima zaostaju kvasci.

SAVJETI ZA ČUVANJE I SERVIRANJE

Za razliku od vina, koje ima velik udio alkohola i antioksidativnih sastojaka, pivo ne dobiva na kvaliteti starenjem, već je najbolje svježe iz pivnice. Zbog procesa oksidacije i posmeđivanja gubi na kvaliteti, ipak postoje vrste koje moraju odležati godinu ili dvije kako bi bile spremne za konzumaciju i obično sadrže veći udio alkohola, poput belgijskih bières de garde. Kako bi očuvali pivo od fotooksidacijskih procesa, čiji će rezultat biti jaki miris po sumporu, poželjno ga je skladištiti u tamnim i hladnim prostorima, naročito ako je pakirano u svjetle ili zelene boce dok će smeđe staklo to spriječiti.

pive
 

KAKO SE SERVIRA PIVO

Pivo najčešće serviramo ledeno hladno i pijemo iz boce ili limenke što je odlično za svijetla piva koja gase žeđ no neka piva zaslužuju bolje. Lager bi tako trebalo servirati na oko 10°C dok ale treba servirati na 10-15°C. Pivo u čijem je okusu vrijedno uživati servira se u čaši kako bi dio ugljičnog dioksida izašao i kako bi mogli uživati u njegovoj boji i pjeni. Pravi znalci svakoj vrsti pridružuju posebni oblik čaše koji će istaknuti i naglasiti najbolje osobine odabranog piva.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić