Vodimo vas kroz bajkoviti francuski Alsace

Alzas je dio istočnog dijela Francuske s vinogradima u kojima se uzgajaju sorte od kojih se rade mnoga poznata i vrhunska vina, a tradicionalna proizvodanja temelj je ove vinogradarske regije.

Alsace graniči s Njemačkom što mu je dalo određena obilježja u kulturi i načinu života, a s glavnim mjestom Strasbourgom vrvi bogatom povješću i arhitekturom s jednistvenim prirodnim krajolikom. Ono što oš privlači mnoge posjetitelje svakako su raznovrsni događaji koji se održavaju tijekom cijele godine.

alzas-1

Vinogradi Alsacea

Zaštićena prirodnom preprekom, planinom Vosges, vinogradi Alsacea uživaju jedinstvenu klimu i mnoštvo raznosvrsnih vinogradarskih okruga. Različite sorte goržđa uspijeva u ovom okrugu, a sorte se upotrebljavaju u proizvodnji neusporedivo raskošnih i aromatičnih vina. Vina iz ove regije su suha te vrlo delikatna i plemenita te za ljubitelje bogatih aroma potpuno zrelih vina.

alzas-2

Kroz Alsace prolaze jedne od najstarijih francuskih vinskih cesta i kapilarno se protežu kroz sve vinske okruge ovog kraja. Prostiru se od Marlenheima pa sve do Thanna, a gostima pružaju i otkrivaju oko 170 km prekrasnih krajolika, srednjevjekovnih sela s drvenim kućama ukrašenim cvjećem, dvorcima i crkvama. Vinske ceste ovdje su mjesta fantastičnih vinskih događanja. već od početka travnja pa do lipnja održavaju se festivali posvećeni grožđu, a slavi se diljem lokalnih sela. Nikako se ne smije izostavitu da se u Alzasu održava i nadaleko poznati niz božićnih sajmova.

alzas-3

Bez obzira obilazte li ceste pješice uz označene pješačke staze ili biciklom po vinogradskoj biciklističkoj stazi, posjeti vinskim okruzima otkrit će rad i trud alzaških vinogradara i umjeće porizvodnje vina. Susreti s vinogradarima i vinarima uz degustaciju vina pružit će nezaboravne trenutke na putu kroz ovu zemlju velike tradicije proizvodnje vina.

alzas-4

3 razloga za posjet

1. 170 km vinskih cesta u podnožju planine Vosges
2. Susret s vinarima u njihovim vinskim podrumima
3. Vožnja biciklom po označenoj biciklističkoj stazi od Marlenheima do Thanna koja dijelomično slijedi dio Euro Vélo 5 biciklističke staze

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button