Zaključci konferencije “Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”

Mreža hrvatskih žena u Hrvatskoj napravila iskorak u obilježavanju Međunarodnog dana žena!

Panelima kao što su „Žene u politici“, „Unaprjeđenje ženskih prava u svijetu“, „Žene, nova snaga u poduzetništvu“ , „Osnaživanje i poticanje žena u poduzetništvu“ i „Žene kao pokretačice poslovnog rasta i održivosti“ Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu odgovorila je na pitanje zašto je uključivanje žena u poslovni svijet i interes muškaraca.

Ključne aktivnosti Mreže hrvatskih žena

„Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“ tri su ključne aktivnosti Mreže hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu, a pod tim je naslovom i održana međunarodna konferencija u Zagrebu, okupivši sto uglednih gostiju iz domovine i iseljeništva. Ta platforma koja spaja uspješne Hrvatice i žene hrvatskoga podrijetla od Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije do Ujedinjenih Arapskih Emirata, svoje je aktivnosti predstavila hrvatskoj javnosti na Međunarodni dan žena u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Uključivši u raspravu ugledne saborske zastupnike, novinare i poduzetnike kao što su Irena Petrijavčanin Vuksanović, Željko Glasnović, Mirela Holy, Monika Begović, Ivana Zerec, Mirjana Oreb, Stefanija Skender, Andrew Particio i Davor Majetić otvorila je vruće teme hrvatskoga društva: kako se u patrijarhalnom društvenom sustavu percipiraju žene i koliko je ekonomska kriza utjecala na zapošljavanje žena u Hrvatskoj i svijetu.
Uz pomoć žena i njihovih talenata stvaramo konkurentnije društvo
„Veća uključenost žena, znači i veći napredak nacionalnih ekonomija“, rekao je Davor Majetić sudjelujući na panelu „Žene kao pokretačice poslovnog rasta i održivosti.“
„To je načelo naprednih zemalja, a uključivanje žena u poslovni svijet je i interes muškaraca“, zaključio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.
„Sramotno je u 21. stoljeću govoriti o ravnopravnosti spolova!“, istaknuo je Majetić i rekao da uz pomoć žena i njihovih talenata stvaramo konkurentnije društvo.

Hrvatska udruga poslodavaca nizom projekata svjedoči da su tvrtke s mješovitim timovima uspješnije.
„Hrvatska ima 20 posto žena na upravljačkim pozicijama. Gdje su ostale žene?“
U Australiji, primjerice žena u biznisu ima 34 posto, u australskoj diplomaciji 40 posto, rekla je veleposlanica Australije u Hrvatskoj Susan Cox. Prije tridesetak godina žene nisu same mogle podizati zajam u banci. Stanje se svakodnevno mijenja u korist žena.

„Otvorite se i krenite hrabro prema institucijama“ poručila je Božena Gajica Uzelac, voditeljica Službe za poduzetničku infrastrukturu u Ministarstvu poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.
Utjecajne hrvatske žene

Predstavjajući Vlatku Hlupić autoricu knjige „Management Shift““ koja je utjecala na unaprjeđenje poslovanja u poznatim svjetkim korporacijama, pa čak i vladama nekih europskih zemalja, progovarajući o statusu znanstvenica u svijetu i odgovarajući na pitanje zašto se hrvatske znanstenice poput Ane-Sunčane Smith i Ive Tolić, unatoč boljim uvjetima u inozemstvu, odlučuju raditi u Zagrebu, prateći rad humanitarki i volonterki u Hratskoj, Kanadi i Australiji, njihov rad koji je mijenjao zajednice u kojima žive te postavljajući uvijek aktualna pitanja – je li djelovanje u obrambenom sustavu zemlje još uvijek percipirano kao „muško zanimanje“, a kulturno djelovanje, primjerice, sklonije ženskom spolu – otvorena je strastvena rasprava koja je pokazala da su teme ravnopravnosti spolova još uvijek potrebne. To je otvorilo mogućnost da konferencija „Napredak žena. Napredak ekomije. Ostvari potencijal!“ postane tradicionalni susret u gradu Zagrebu, na kojemu bi stručnjaci iz godine u godinu mogli pratiti razvoj žena u svim područjima ljudske djelatnosti u Hrvatskoj.
Spol mi nikada nije predstavljao problem u ostvarenju cilja

konferencija-1

Predstavljajući novu knjigu„Proklete Hrvatice“ hrvatska književnica i kolumnistica Milana Vuković-Runjić na konferenciji je otvorila raspravu o položaju žena nekada i danas u društvu.
Kroz dvadeset eseja iz svoje knjige, koja je stekla poklonike u mnogim europskim zemljama, govorila je o hrvatskim heroinama, glumicama, spisateljicama, slikaricama, kompozitoricama, od Cvijete Zuzorić do Ene Begović.
„Pisala sam o tim ženama jer mislim da ih se ne smije prepustiti zaboravu“, rekla je Vuković Runjić dodavši da u Hrvatskoj zastupljenost žena na pozicijama i nije tako loša. Imamo predsjednicu države, imali smo premijerku, žene se bave politikom.

Mirela Holy, bivša čelnica ORaH-a, predavačica na veleučilištu VERN mišljenja je da je Hrvatska i dalje patrijahalno društvo, a smanjeni broj zastupnica u Hrvatskom saboru, unatoč zakonskoj obvezi, idu u prilog toj tezi. Poručila je kako je iritiraju poruke uz Međunarodni dan žena, ruže i tapšanje po ramenima, jer, kako je rekla, htjela bi da žene za sebe imaju ne samo jedan, nego sve dane u godini.
„U Europskom parlamentu broj žena raste, a u Hrvatskom Saboru pada“, upozorila je Monika Begović, voditeljica projekta Empiria Magna Ltd.

Snaga je u umrežavanju, u zajedništvu

Cilj Mreže hrvatskih žena je povezati žene diljem svijeta, osnažiti ih i probijati takozvani „stakleni krov“. Mladim ženama želi pružiti mogućnost dijaloga s iskusnim ženama, koje im mogu postati mentorice i s njima razvijati buduće ideje i projekte.

„Snaga je u umrežavanju, u zajedništvu! Nagrade „Utjecajne hrvatske žene“ i „Buduće liderice“ motivacija su svim ženama koje samozatajno djeluju u svakom kutku zemaljske kugle.
„Ne opterećujte se statistikama, ne obeshrabrujte se. Vjerujte u sebe, jer mi vjerujemo u vas.“, poručila je utemeljiteljica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak.

konferencija-2

„Ovu smo konferenciju u Zagrebu organizirali zbog vas, inspirativnih i nepokolebljivih hrvatskih žena, koje su ili će tek ostvariti velika postignuća. Danas slavimo vaše uspjehe. Želja nam je da nadahnjujete druge žene.“
Dodjeljujući nagrade „Utjecajne hrvatske žene“ i „Buduće liderice“ predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević, istaknula je snažnu sponu domovinske i iseljene Hrvatske koja postoji velikim dijelom upravo zbog utjecajnih žena.

Ljubica Cimera, predsjednica hrvatsko-australskog društva Katarina Zrinski iz Adelaida i Bernadette Luketich, rizničarka Hrvatske bratske zajednice, najuspješnije hrvatske poslovne iseljeničke organizacije u svijetu tome i svjedoče.

Naglasila je kako su žene pokretačka snaga društva, neiscrpan potencijal za stvaranje boljeg danas i još boljeg sutra. „Ova konferencija je ne samo prilika za isticanje brojnih uloga i postignuća žena u poslovnom svijetu, već ona otvara niz mogućnosti i svladavanja izazova čijim će se ostvarenjima pridonijeti boljitku ne samo Republike Hrvatske već i svim zajednicama u svijetu u kojima žive hrvatske žene.“
Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva Kanade i Australije u Republici Hrvatskoj, Hrvatske inozemne pastve, Hrvatske bratske zajednice te uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, grada Zagreba, Hrvatske matice iseljenika, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Zagreba.