Zimbabve

Najpismenija zemlja afričkog kontinenta privlači svojim prirodnim ljepotama velik broj turista iz cijeloga svijeta.

Republika Zimbabve zauzima oko 350 tisuća četvornih kilometara na jugu afričkog kontinenta. Graniči s Bocvanom na zapadu, Zambijom na sjeveru, Mozambikom na istoku i Južnoafričkom Republikom na jugu. Prostire se na nadmorskoj visini od 250 do 2500 metara, a dvije trećine teritorija nalazi se na visini iznad 1000 metara.

Zimbabve se ponosi i titulom najpismenije afričke zemlje, jer čak  90 posto od sveukupno 13 milijuna stanovnika zna čitati i pisati. S druge strane, zdravstvena skrb na vrlo je niskim granama pa je očekivana životna dob među najnižima na svijetu: 37 godina za muškarce i 34 godina za žene. Glavni grad Harare, središte je političkog, ekonomskog i kulturnog života, te važna ruta za trgovinu duhanom, pamukom, kukuruzom i citrusnim voćem.

Kukuruz je i sastavni dio tradicionalnog zimbabveanskog obroka, koji se pripravlja u obliku pirea nalik kuhanoj palenti. Kombinira se s raznim povrćem i mesom, a poslužuje uz niz piva i voćnih sokova. Ako vas domaćin posluži hranom – pristojno je dvaput pljesnuti rukama – jer tom gestom zahvaljujete na njegovom gostoprimstvu!

Znamenitosti i turističke atrakcije u Zimbabveu:
  1. Viktorijini slapovi

Pogledajte zadivljujuće slapove na rijeci Zambezi! Viktorijini slapovi , široki čak 1,5 kilometara nalaze ne na granici sa Zambijom, a ime im je dao škotski istraživač David Livingstone prema poznatoj britanskoj kraljici. Pripremite se na spektakularni prizor i zaglušujuću buku, jer ovdje se svake sekunde spušta na desetke kubika vode s visine od 128 metara. Inače, rijeka Zambezi ima i neka odlična mjesta za rafting.

  1. Zimbabveanska divljina

Istražite jedinstveno područje Nacionalnog parka Matobo na sjeveru države koji se prostire na 320 tisuće hektara. Ovdje ćete pronaći  zapanjujuću floru i faunu, spektakularna brda i niz oslikanih kamenih stijena koji su pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Umjetničko selo

Na sjeveru Zimbabvea  naići ćete na afričko selo po imenu Tengenenge čiji se žitelji bave samo jednim poslom – izradom skulptura.  Selo je ukrašeno s čak 11 tisuća skulptura – pa je ovo i jedna od najvećih galerija na otvorenom.

  1. Harare

Istražite glavni grad Zimbabvea. Na raspolaganju vam je nacionalni galerija, državni arhiv, gradska knjižnica, muzej kraljice Viktorije, botanički vrtovi, ali i mbare – tržnica na otvorenom na kojem možete kupiti suvenire po vrlo povoljnim cijenama.

  1. Veliki Zimbabve

Razgledajte ruševine nekadašnjeg carstva Munhumutapa, koje se prostiru na više od 1800 hektara. Riječ je o lokalitetu po imenu Veliki Zimbabve s ostacima građevina naroda Shona, a datiraju iz 13. i 14. stoljeća.  Pronaći ćete ih na jugu zemlje, tridesetak kilometara od grada Masvinga.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski jezik; lokalni (shona, ndbele)
Religija: lokalne vjere (50 posto); kršćanstvo (25 posto)
Valuta: zimbabveanski dolar (Z$), u upotrebi je i američki dolar
Viza: potrebna – informacije o pribavljanju vize možete dobiti u Veleposlanstvu Republike Zimbabve u Beču (Strozzigasse 10/15, tel: +43-1-4079236)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Zimbabvea jest Harare International Airport koja se nalazi nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: nema obaveznog cijepljenja za ovu zemlju. Ipak, postoji ozbiljna prijetnja od malarije i kolere, pa valja poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: U travnju i svibnju, kolovozu ili rujnu
Smještaj: Hotel Bowood Lodge u glavnome gradu, kao i Casa Kadiki te Simba Harare.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su pametan odabir, a dobro se jede i u restoranu Victoria 22 te u restoran Coimbra u glavnom gradu Zimbabvea.

Oprez!

Postoje određene sigurnosne opasnosti u zemlji zbog političke situacije koja nije najstabilnija. Imajte na umu da Zimbabve ima i visoku stopu kriminala. To je i 4. država u svijetu po broju zaraženih od AIDS-a, pa se ne treba upuštati u nikakva rizična ponašanja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Lijeva ruka se smatra nečistom, pa je pokušajte koristiti u što je moguće manjoj mjeri. 

Pripremila: Snježana Levar, Lakis Fourouklas / Shutterstock.com (djevojčice)

Facebook Like Button