Zoranova Pasta alla Onofrio

Toliko je nebrojeno neodoljivih recepata za pastu i za domaće umake, ali najbolji je uvijek onaj tradicionalni i originalani, stoga će vam se zasigurno sviđati recept chefa Zorana Ožegovića u kojem ćete pronaći sve za pripremu domaće tjestenine i umaka koji je naprosto savršen. Pasta alla Onofrio – odlična objed za cijelu obitelj u vašem domu.

Sastojci za recept

1kg tjestenine
7 jaja
7 žutanjaka
0,8 kg glatkog brašna
0,2 kg oštrog brašna
0,1 l maslinovog ulja

Sastojci za umak:

0,05 kg sušene rajčica
0,07 kg badema ili lješnjaka
0,03 kg cherry rajčica
0,001 kg češnjaka
0,07 kg tvrdog feta sir
0,03 kg parmesana
0,1 l maslinovog ulje
0,3 l povrtnog temeljca
0,003 kg pinjola
List peršina – po želji
Sol i papar – po želji

Danas ću Vam najprije otkriti kako na jednostavan način napraviti domaću tjesteninu.

U dubokoj zdjeli prosijte brašno i napravite vulkan. U sredinu ubacite jaja, žutanjke i ulje te rukom lagano miješajte u krug dok ne dobijete jednoličnu masu. Dobivenu masu omotajte prozirnom folijom i ostavite minimalno pola sata u frižideru da se odmori. Nakon toga izvadite tijesto i razvaljajte ga na stroju za tjesteninu (na 1, odnosno na najtanje), te režite na rezance cca 1cm širine i 15 cm dužine.

Slažite u posudu te svaki red pobrašnite da se ne zalijepe. Smjesa je dovoljna za cca 1 kg tjestenine pa ostatak možete zamrznuti za neku drugu priliku. Ovaj oblik tjestenine je poznat po nazivu paprdelle, i potrebno im je maksimalno minut u prokuhanoj vodi da budu gotove.

Izrada umaka
Ako su Vam dosadili klasični umaci za tjesteninu poput carbonare, Milanese umaka i sl. evo jednog super finog umaka koji je gotov u tren oka, a koji će zavoljeti svi vaši ukućani i gosti- i ne samo to- tražit će još!

Cherry rajčice narežite na četvrtine, a sušene rajčice na trakice. Orašaste plodove naređite na listiće, moj savjet je da ne koristite kupovne bademe u listićima jer oni nemaju isti okus kao svježi. Feta sir narežite na kockice veličine nokta. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sušene pomadore, iskosani češnjak i orašasto voće – skupa sa pinjolima – pazite da vatra nije prejaka jer će vam u suprotnom orašasto voće pocrniti. Podlijte temeljcem i lagano propirjajte.

Dobro je staviti i malu žličicu maslaca da umak bude kremastiji. Dodajte kuhanu tjesteninu, otprilike 6 rezanaca za jednu osobu. Ako Vam se čini da je presuho podlijte sa još temeljca te začinite sa solju I paprom po želji. Ipak pripazite sa soli budući ćete dodati i feta sir koji je sam po sebi slan. Također dodajte parmesan I cherry rajčice.

Nastojte tjesteninu ne miješati kuhačom već samo prodrmajte tavu kako ju ne biste potrgali. Moj savjet je da dodate i malo hladnog maslinovog ulja kako bi se sve povezalo, a nije zgorega dodati I mrvicu chilli papričice kako bi tjestenina bila pikantnija.

Servirajte u dubokom tanjuru, a za dekoraciju vam je dovoljno dodati samo još trunčicu lisitća parmezana.

Uz ovo jelo izvrsno paše Krauthakerov Syrah.

Dobar tek!