200 godina Claridgea

Posjetite prestižni londonski hotel dostojan kraljeva, koji uoči Olimpijskih igara priprema uzbudljiva iznenađenja za sve posjetitelje.

Priča ide otprilike ovako: prije vjenčanja princeze Elizabete 1947. godine, recepcionar hotela Claridge primio je poziv nekog diplomata, koji je s hitnjom zatražio da razgovara s kraljem. Recepcionar je mirno odgovorio: Svakako gospodine, s kojim kraljem želite razgovarati? Ovaj luksuzan hotel s pet zvjezdica, smješten u londonskoj četvrti Mayfair, od samog otvaranja diči se uistinu impresivnom listom klijenata. U njemu su spavale europske kraljevske obitelji, najpoznatija imena Hollywooda, premijeri i drugi politički dostojnici, kao i neki od najbogatijih ljudi na svijetu.

Bračni par Claridge početkom 19. stoljeća bili su tek hotelijeri u usponu. Posjedovali su hotel u ulici Brook na broju 49, a 1854. godine kupili i hotel Mivart (otvoren 1812.) dva broja dalje, te ga pripojili, preuredili i otvorili pod današnjim imenom. Za konačni izgled hotela, pak, zaslužan je arhitekt C. W. Stephens, koji je 1893. godine naredio da se originalna zgrada uništi, a na njenom mjestu podigne elegantno zdanje na sedam katova.

Claridge je tijekom vremena bio nekoliko puta renoviran, neprestano se modernizirao i mijenjao vlasnike, ali je uvijek imao isti cilj – gostu ponuditi vrhunsku uslugu i ostvariti mu svaku želju. Tako je primjerice poznata glumica Katherine Hepburn do svoje sobe dolazila preko ulaza za služinčad, jer je nosila hlače u vrijeme kada to ženama nije bilo dozvoljeno. U sobi 212 hotela Claridge rođen je i jugoslavenski prijestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević, koja je upravo zbog tog događaja i po nalogu Winstona Churchila privremeno proglašena jugoslavenskim teritorijem.

Popularnosti Claridge pridonijela je i njegova fantastična lokacija. Hotel se, naime, nalazi u blizini šoping zone koju čine ulice Bond, Oxford i South Molton, kao i nadohvat čuvenog parka Hyde. Ponosi se s čak 203 soba i apartmana uređenih u prepoznatljivom ArtDeco stilu, od kojih je djelić nedavno uredila i njegova česta gošća – Diane von Furstenberg. U hotelu je smješten i popularan restoran Gordona Ramseya koji jamči neponovljivo gastronomsko iskustvo, te Claridge’s bar koji nudi najširu ponudu šampanjaca i pjenušaca na svijetu, kao i brojne koktele.

Ovdje vam je na raspolaganju i bogata spa zona nadahnuta zlatnim dobom Hollywooda. U hotelu Claridge tako možete uživati u tretmanima Grete Garbo, Vivian Leigh ili Humpreya Bogarta i Lauren Bacall koji su često posjećivali londonski hotel. Spa zona uključuje vrhunske kozmetičke preparate i tretmane kojima su se častile i najveće glumačke zvijezde onog vremena, uz nezaobilaznu šalicu čaja Darjeeling.

Uoči održavanja Olimpijskih igara u Londonu, Claridge priprema brojna iznenađenja, među kojima se ističe program po imenu Okusi Nome u Claridgu, Riječ je dakako o najboljem svjetskom restoranu chefa Renea Redžepija, koji će po prvi put u karijeri kuhati svoje gastronomske kreacije izvan granice Danske. Tijekom ljeta, a u trajanju deset dana – posjetitelji hotela moći će kušati po pet sljedova ovog znamenitog kuhara pripravljenih od najboljih organskih namirnica iz Engleske.

Voljeli biste prenoćiti u ovome hotelu duge tradicije? Više podataka saznajte na službenim stranicama.

Photo Claridge’s PRESS (sve fotografije)