4 razloga da naučite ispravno disati

Disanje dokazano ima veliku, iscjeljujuću snagu – snagu o kojoj, nažalost, ne sluti većina ljudi.

Koliko god čitali o pravilnoj prehrani, optimalnoj dozi rekreacije, pozitivnih misli i sl., vjerujte uvijek treba obratiti pažnju na pravilno disanje.

Praksa pokazuje da bez pravilnog disanja, sve drugo pada u vodu, a efekti ne bivaju dugoročni.

U želji da vas motiviramo da svakodnevno posvetite makar 15 minuta sebi i pravilnom dubokom disanju, navodimo 4 razloga zbog kojih biste upravo to trebali uraditi.

Sreća i emocionalna stabilnost

Postoji direktna veza između daha, emocionalnog stanja i živčanog sustava. Autonomni živčani sustav upravlja simpatičkim (bori se ili bježi) i parasimpatičkim (relaksacija) reakcijama na podražaje.

Kontinuirana izloženost stresu posljedica je današnjeg stila života u kojem smo konstantno izloženi djelovanju mobitela, e- mailova, alarma i sl.. Konstantno iščekivanje nečeg, veliki protok informacija, sve nam to stvara nervozu i stres koji uzrokuje strah i napade panike..

Odavno nam je poznato kako se dah mijenja s obzirom na naše emocionalno stanje

Ako smo u strahu, panici, nervozi, dah postaje plitak i ubrzan. Međutim, ako smo smireni, sretni i sl., dah postaje sporiji, dulji.

OVDJE saznajte kojih je 8 načina za smanjenje straha, nervoze i napada panike

Brojna istraživanja pokazala su kako kontrlom daha možemo utjecati na raspoloženje

Evo kako istraživači opisuju proces: svakim udahom milijuni senzornih receptora u dišnom sustavu šalju signale putem nervusa vagusa moždanom deblu.
Ubrzano disanje šalje signal mozgu, pa mozak radi na većem stupnju metabolizma, a to drži aktivnim simpatički sustav što povećava hormon stresa, otkucaje srca, krvni pritisak, napetost mišića, pojačano znojenje, anksioznost.

S druge strane, usporavanje disanja aktivira parasimpatički sustav što uzrokuje smanjenje gore navedenih parametara. Dakle, čim aktiviramo parasimpatičku granu autonomnog živčanog sustava, nastupa relax, mir i sreća.

To najbrže postižemo pravilnim potpunim usporenim disanjem. Čim počnete pravilno disati, automatski se za 40% promijeni osjećaj tuge, ljutnje, straha u pozitivne emocije.

pravilno-disanje

Gubitak težine

Čim ste uskladili emocionalno stanje, već ste na pravom putu da možete osluškivati potrebe vlastitog tijela, a tako ćete regulirati i prehrambene navike.
To će dovesti do toga da se sigurno više nećete prejedati ili jesti ono što vam ne paše.

Drugi efekt dubokog disanja očituje se u unošenju optimalne količine kisika i energije u pluća, krv i cijeli organizam što rezultira smanjenjem potrebe za unošenjem te iste energije iz drugih izvora, npr. hrane. Tako doći će i do gubitka kilograma.

Veća izdržljivost

Kardiolog iz Italije uradio je istraživanje s grupom planinara. Prva grupa planinara svaki dan je radila tehnike disanja po sat vremena, dvije godine kontinuirano prije ekspedicije na Mount Everest.

Druga, kontrolna grupa nije radila nikakve tehnike disanja.

Prva grupa ispitanika koji su koristili tehnike disanja, uspjeli su se popeti na Mount Everest bez konzumacije dodatnog „umjetnog„ kisika kojeg je kontrolna grupa ipak iskoristila. R
Rezultati spirometrije su pokazali kako je ova grupa koja je radila tehnike disanja čak iskoristila i do 70 % svojih plućnih kapaciteta što je jako funkcionalno.

Kako to konkretno vama može pomoći u svakodnevnom životu?

Budete li redovito punili organizam dovoljnom količinom kisika i energije, povećat ćete svoju izdržljivost i puno manje se umarati u svakodnevnim aktivnostima.
Tako ćete sve raditi s više pažnje, poleta i entuzijazma, trebat ćete manje sna i tako ćete dobit i više slobodnog vremena za ono što volite raditi u životu.

Planinarenje

Dulji životni vijek

Istražen je pomno utjecaj tehnika disanja, pa su tako u jednom istraživanju uzeti uzorci krvi uzeti prije i nakon izvođenja tehnike disanja.

Rezultati su pokazali da se nakon tehnike disanja povećava genetski materijal koji se odnosi na poboljšanje metabolizma i smanjenje genetskih puteva koji su povezani s upalnim procesima. A isti ti upalni procesi povezani su s bolestima poput Alzheimera, bolestima srca, karcinomima, depresijom.

Dakle, tehnike disanja ne samo da vam mogu promijeniti život na bolje, one ga mogu spasiti!

Tekst: Leonardo Gospodnetić, Master of Arts in Kinesiology

Facebook Like Button