7 autohtonih hrvatskih proizvoda

Proizvodi koji su se uvijek više cijenili i simbolizirali hranu „posebne“ važnosti su autohtoni proizvodi neke zemlje, kraja ili podneblja. Kada kažemo da je neki proizvod autohtone prirode to znači da je on izvoran proizvod nekog podneblja i da je specifičan upravo za pojedini kraj odnosno ne postoji nigdje drugdje.

Takvi proizvodi predstavljaju ponos i simbol jedne države odnosno kraja iz kojeg dotičan proizvod dolazi. Da bi pojedini proizvod postao autohton na teritoriju cijele Europske unije, proizvod je potrebno registrirati i zaštititi. Budući da je Hrvatska zemlja s dosta autohtonih proizvoda za koje možda niste ni znali da dolaze iz naših krajeva donosimo vam popis sedam nama najzanimljivijih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Neretvanska mandarina

mandarina-neretva-21
Sam naziv proizvoda govori nam da su Neretvanske mandarine specifične za područje doline Neretve koja se službeno dijeli na tri općine i grada. Mnogi od vas vjerojatno su čuli za gradove poput Ploča, Metkovića i Opuzena do kojih su svratili u vrijeme povratka s ljetovanja, upravo po ove posebne mandarine. Specifične su po tome što su posebnog i osvježavajućeg okusa te sadrže posebnu, mogli bismo reći intenzivniju aromu. Službeno su registrirane na razini EU 2015.godine.

Baranjski kulen

kulen-21Ljubitelji mesa zasigurno su barem jednom u životu imali prilike probati baranjski kulen koji gastronome diljem svijeta ostavlja bez daha.

Službena definicija baranjskog kulena glasi da je to fermentirana kobasica napravljena od usitnjenog svinjskog mesa začinjenog s mljevenom paprikom, bijelim lukom i paprom kao specifičnim dodatkom za fermentirane kobasice. Proizvodnja baranjskog kulena odvija se u Baranji (zemljopisno porijeklo), a službeno je proizvod registriran krajem 2015.godine.

Varaždinsko zelje

varazdinsko-kiselo-zelje
Sam naziv ovog proizvoda govori nam da se Varaždinsko zelje proizvodi u gradu Varaždinu i varaždinskoj županiji, a poznat je još i pod nazivom Varaždinski kupus budući da se proizvodi od istoimene autohtone sorte. Zelje je specifično po tome jer ima ljuto-gorki okus, oštrog je mirisa i svijetlo zelene boje.

Paška janjetina

janjetina-21
Paška janjetina posebna je vrsta janjetine koja se dobiva klanjem hrvatske zaštićene pasmine ovaca, a to su paške ovce koje obitavaju na otoku Pagu. Meso paške janjetine izdvaja se zbog svoje sočnosti, mekoće, okusa i posebnog mirisa. Važno je naglasiti da je meso paške janjetine dobiveno klanjem janjadi ne starijih više od 45 dana.

Slavonski med

med-31
Slavonski med proizvode medonosne autohtone sive pčele iz nektara medonosnih biljaka, sekreta biljaka i izlučevina kukaca. Stvari koje je važne za proizvodnju slavonskog meda su količine hidroksimetilfurfurala i postotak vode. Poznat je slavonski med od lipe, kestena, suncokreta, bagrema, hrasta sladuna i uljane repice.

Malostonska kamenica

kamenice-21
Malostonska kamenica uzgaja se u malostonskom zaljevu, a naziv je to za kamenicu Ostrea edulis. Poznata kamenica jedna je od predstavnika najcjenjenijih školjkaša, a ističe se zbog tradicionalnog načina uzgoja i proizvodnje koja je posebna upravo zbog sakupljanja mlađi iz prirodne sredine.

Zagorski puran

zagorski-puran-21
Meso zagorskog purana specifično je zbog načina dobivanja (klanjem četiri soja) znamenite autohtone hrvatske pasmine zagorskih purana. Ono što je potrebno naglasiti za zagorske purane je da su uzgojeni posebnom tradicijskom tehnologijom, a dosežu težinu čak i do 5 kg. Uzgajaju se uglavnom u Krapinsko-zagorskoj županiji, a ističu se zbog mekanog mesa koje konzumenti definiraju kao vrlo sočno.

Ostali autohtoni hrvatski proizvodi: Paška sol, Creska janjetina, Krški pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje sa otoka Cresa, Krčko maslinovo ulje, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Šoltansko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Istarski pršut, Drniški pršut Lički krumpir, Slavonski kulen, Dalmatinski pršut, Zagorski mlinci, Lička janjetina, Meso crne slavonske svinje, Dalmatinska panceta, Goranski medun, Dalmatinska pečenica, Slavonska kobasica, Brački varenik, Istarski med, Međimursko meso i dr.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button