7 vrsta bureka

Jelo koje je na neki način obilježilo prehranu naših prostora vuče porijeklo iz turske nacionalne kuhinje.

Nama su najpoznatiji bureci sa područja Bosne i Hercegovine, a pod pojmom burek nazivamo onaj „s mesom“. Prema legendama naziv burek dolazi od turske riječi „bur“ što znači savijati ili perzijske riječi „burek“.

Službena definicija bureka kaže da je to pita od sitno narezanog i mljevenog mesa koja se s raznim dodacima mota u tanko razvučeno tijesto ili jufku. Ovaj posebni specijalitet poslužuje se s bijelim lukom, jogurtom ili kiselim mlijekom.

Recept za originalni burek

Burek od mesa prema originalnom turskom receptu – Recept za burek od mesa i to ravno iz restorana u srcu Istanbula

Kod nas u Hrvatskoj osim pravih bureka postoje razne „verzije bureka“, no pravi majstori rekli bi da ništa nije burek ukoliko u njemu nema mesa, te da su sve ostalo samo pite. Poslužuje se nekoliko oblika: u komadu, spiralno ili okruglo.

U narednom tekstu donosimo vam sedam vrsta (verzija) bureka koje se najčešće konzumiraju na našim prostorima.

Burek s mesom

Jedan od najčešće konzumiranih vrsta bureka je onaj s mesom. Pravi gurmani i stručnjaci, naglašavaju da je jedini ispravno zvati burekom onaj koji se priprema od mesa. Kao što smo već napomenuli burek se priprema od narezanog i dobro mljevenog mesa (faširano meso). Ovisno o željama konzumenta može se pripremati od raznih vrsta mesa, ali i na više načina od iste vrste mesa.

Burek

Burek od sira

Ljudi koji ne vole burek s mesom najčešće jedu onaj sa sirom koji je prema statističkim podacima druga najčešće konzumiranija vrsta bureka. Mnogim ljudima burek od mesa teško sjeda na želudac pa se odlučuju za klasičan burek sa sirom. Stručnjaci kažu da postoji i „lažan burek od sira“, a priprema se od jogurta.

Burek od krumpira

Na našim prostorima ova vrsta bureka nosi popularni naziv krumpiruša. Kao što i ime govori, priprema se od krumpira. Oguljeni krumpir reže se na kockice i pomiješa s paprom i naribanim lukom. Najčešće ljudi uz to konzumiraju kiselo mlijeko.

Burek

Burek od zelja

Još jedna vrsta bureka nosi popularni naziv zeljanica, a priprema se od zelja. U mnogim kuhinjama može se vidjeti kako se osim zelja priprema od raznih vrsta lisnatog povrća, ovisno od mjesta do mjesta.

Burek od povrća

Ljudi koji u svojoj prehrani nemaju meso ili im meso jednostavno ne odgovara, odlučuje se za burek s povrćem koji je pripremljen od raznih vrsta povrća. Unutra se može staviti kombinacija zelja, blitve, špinata i ostalih vrsta povrća, ovisno o željama. Ovakva vrsta bureka ima nešto manju kalorijsku vrijednost, ali i lakše sjeda na želudac.

Burek

Burek od jabuka

Oni koji vole jesti slatko i voće, svoju utjehu pronaći će u bureku s jabukama. Mnogi kažu da se ovo ne naziva burek, već pitom od sira. Priprema se od različitih vrsta jabuka na razne načine.

SU burek

Ova vrsta bureka poznata najviše je poznata u Turskoj. Drugi naziv za SO burek je vodeni burek. Naziv vodeni burek dobio je iz razloga jer je lagan za probavu, a jedne od namirnica s kojima se priprema su sir (najčešće feta sir), peršin i mineralna i voda.

Burek

Zanimljive informacije:

> U Turskoj se burek naziva borek, Albaniji- birek, Tunisu-birk, a na područjima našeg prostora – burek
> Koliko je burek postao nacionalno jelo mnogih prostora govori informacija da postoji forum pod nazivom „Burek Forum“ koji se bavi samo pripremama i prezentiranju bureka

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografije: BetüL, Tanja Cvet, Su-lin

Facebook Like Button