8 čaša vode za ‘žednu’ kožu

Voda je jedan od osnovnih uvjeta života. Nužna je za funkcioniranje organizma jer sudjeluje u svim metaboličkim procesima, pa tako i u funkcioniranju kože.

Ona prenosi hranjive tvari te pomaže kod uklanjanja toksina, čisti kožu, učvršćuje ju i tonificira, opušta te pospješuje obnovu stanica.

Najveći dio vode pohranjen je u srednjem sloju kože ili dermi koja sadrži oko 80% vode.
U donjim slojevima epiderme sadržaj vode je još uvijek visok i kreće se između 70 i 80%, međutim, epiderma se svakodnevno suočava s fiziološkom pojavom isparavanja vode tako da površinske, odumrle stanice kože sadrže tek između 15 i 20% vode, pa tako dolazi do dehidracije. A upravo je sadržaj vode u tim gornjim stanicama kože odgovoran za blistav, puten izgled i mekoću kože.

voda-1

Koža je dehidrirana ako u gornjim slojevima epiderme sadrži manje od 10% vode.

Osim što koža prirodno gubi vodu, uzrok dehidracije mogu biti i:
> Okolišni (UV zračenje, izloženost vjetru, klimi, centralnom grijanju i sl.)
> Kemijski (izlaganje agresivnim deterdžentima i sredstvima za pranje koji narušavaju hidrolipidnu barijeru kože zbog čega koža lakše gubi vodu)
> Genetski (kronološkim starenjem koža postaje sve tanja zbog čega brže gubi vodu)

S hidratacijom kože ne možete pretjerati
Poznato je da se može pretjerati s hranom, šminkom, anti-age proizvodima, pa čak i vitaminima. Međutim, jedino s hidratacijom kože zaista nikada ne možete pretjerati.

Naime, čak i mali nedostatak vode u koži za sobom povlači niz negativnih posljedica: slabi vezivno tkivo, slabe kolagenska i elastinska vlakna, koža gubi napetost i elastičnost, postaje beživotna i mlohava te brže stari i sklonija je stvaranju bora.

Svoju kremu, serum ili masku nanesite na kožu dok je još vlažna. Na taj će način hidratantni sastojci ‘zarobiti’ molekule vode u koži, što će osigurati još bolju hidrataciju.

Tekst omogućio: www.nuxe.hr
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button