Afrički dijamanti

Dijamanti se u Africi kopaju već gotovo sto godina i to većinom od strane ne afričkih organizacija koje dominiraju svjetskim tržištem dijamanata, s toga se 2006. godine osnovalo udruženje afričkih zemalja proizvođača dijamanata kako bi ojačali svoj utjecaj na tržištu dijamanata.

Afrika je jedno od velikih središta proizvodnje dijamanata točnije, proizvodnjom dijamanata se bave Angola, Botswana, Centralna Afrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Obala Bjelokosti, Liberija, Namibija, Republika Kongo, Sierra Leone, Južnoafrička Republika i Tanzanija.

U Angoli se dijamanti vade već gotovo 100 godina i to oni dijamanti koji su se erozijom i ispiranjem nakupili na obalama rijeke ili oceana. U Bowswani su dijamanti otkriveni u dugoj polovici 20. stoljeća te su ih odmah počeli vaditi De Beersovi ljudi, a uskoro su ostvoreni rudnici Orapa i Jwanengs Pipe koji se jedni od najbogatijih rudnika na svijetu.

U pokrajini Tshikapa u DR Kongu već se devedeset godina vade dijamanti, što je započeto od strane Belgijske Societe Miniere du Beceka sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća kad lokalna vlada preuzima rudnik. Danas u DR Kongu dijamante vade i druga udruženja kao što su BHP Billiton i Southern Era Diamonds.

U Obalai Bjelokosti državna firma je počekom tridesetih godina prošlog stoljeća neko vrijeme vadila dijamante iz rudnika, ali su se početkom osamdesetih povukli zbog male proizvodnje i slabe konkurentnosti na tržištu. U Liberiji se dijamanti kopaju od sredine prošlog stoljeća, ali ne masovno. Lokalne udruge, obitelji i pojedinci vadili su dijamante primitivnim alatima i ne bilježi se neko veće iskorištavanje. U Namibiji dijamante masovno kopaju grupe De Beers i Diamond Field International.

2006. godine osnovano je udruženje afričkih proizvođača dijamanata s ciljem jačanja utjecaja afričkih zemalja proizvođača dijamanata na svjetskom tržištu dijamanata.

Više o dijamantima možete pronaći na stranicama : Dijamanti

Slika: Shutterstock

Facebook Like Button