Alžir

Posjetiti ovu sjevernoafričku zemlju u današnje vrijeme raznih terorističkih prijetnji i napada čini se kao iznimno rizičan potez. Ali uz mnogo opreza, planiranja i malo zdravog razuma – put će se itekako isplatiti.

Najveća zemlja Afrike smjestila se na sjeveru Crnog kontinenta. Omeđena je Sredozemnim morem, Tunisom na sjeveroistoku, Libijom na istoku, Nigerom na jugoistoku, Malijem i Mauritanijom na jugozapadu, te Marokom i Zapadnom Saharom na zapadu. Prostire se na 2,38 milijuna četvornih kilometara od čega čak 90 posto teritorija otpada na najveću pustinju svijeta – Saharu.

U Alžiru živi oko 33 milijuna stanovnika, koji govore na 17 različitih jezika, a najčešće se nastanjuju uz obalu Sredozemnog mora. Ne čudi stoga što se glavni grad i njegova najveća luka  – Alžir – smjestila upravo na zapadnoj obali tog mora. Alžir je grad bogate kulture i početno odredište svakog ozbiljnijeg turista, a putnici rado posjećuju i gradove Oran te Constantine.

Alžirska kuhinja prekrasan je spoj mediteranskih i afričkih okusa. Stanovništvo i turisti uživaju u kus-kusu koji se miješa s raznim mesnim i povrtnim umacima. Popularan je kebab, razni složenci i mesne juhe, a obavezno isprobajte i kruh Tuarega (taguella) koji se spravlja na otvorenoj vatri u pustinji.

Konzumacija alkohola u Alžiru je zabranjena, iako država proizvodi svoje vino i pivo. Ipak, možete ga degustirati na nekim mjestima – poput zapadnjačkih hotela i restorana. Okrijepiti se možete i kavom, te čajem od metvice – ujedno i omiljenom napitkom svih Alžiraca.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Alžiru:
  1. Istraživanje Sahare

Sjednite na devu i istražite sve tajne pustinje Sahara. Početna stanica? Nacionalni park Tassill n’Ajjer, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Spava vam se u hotelu s milijun zvjezdica? Kampirajte pod vedrim nebom u gradu Tamanrassetu, koji se smjestio duboko u saharskoj pustinji. Obavezno posjetite i  Grand Erg Oriental ili Veliko more pješčanih dina! Riječ je o prekrasnom (i suhom) grandioznom području (600 km x 200 km) koji većim dijelom prolazi upravo ovom državom.

  1. Kazba

U glavnom alžirskom gradu svakako treba posjetiti utvrđeni stari dio grada (kazba) koji datira iz 17. stoljeća. Ovdje možete razgledati ostatke osmanskih palača, tradicionalne kuće, hamame (turske kupelji) i mnoge džamije. Centrom Alžira dominira i Makam el-Chahid – spomenik mučenicama  iz rata za alžirsku nezavisnost.

  1. Adrenalinsko iznenađenje

Ljubitelji ekstremnih aktivnosti zasigurno će posjetiti grad Constantine na sjeveroistoku zemlje. Ovaj grad iznenađuje dramatičnim klisurama u samome centru, ali i prekrasnim mostovima koji ga povezuju u jednu cjelinu. Savršena je to pozornica za bungee-jumping!

  1. Noćni provod

Turisti željni dobre zabave odlučuju se za sjeverozapadni obalni grad Oran. S obzirom da je njegov obalni pojas nastao po uzoru na francusku Nicu ne čudi što ćete ovdje pronaći niz restorana, kafića i klubova koji jamče nezaboravan provod.

  1. Pustinjska arhitektura i arheološka nalazišta

U Saharskom dijelu Alžira, točnije na visoravni M’zab istražite zapanjujuću kolekciju pustinjskih utvrda-gradova koji su stavljeni i pod zaštitu UNESCO-a.  Želite li vidjeti kako izgledaju ruševine starog rimskog grada Timgada uputite se na sjeveroistok zemlje, nedaleko Batne.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: arapski i berberski; stanovništvo govori i francuski
Religija: islam
Valuta: alžirski dinar (DZD)
Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Houari Boumediene nalazi se u neposrednoj blizini glavnog alžirskog grada.
Viza: potrebna – pribaviti je možete u Veleposlanstvu Alžirske Narodne Demokratske Republike u Zagrebu (Bosanska 26, Tel. +385 1 37 80 333)
Kada putovati: Alžir je mediteranska zemlja s vrućim ljetima i blagim zimama (termometar rijetko kad pokazuje ispod ništice, iako noću znaju biti hladne u pustinji). Putujte u proljeće i ljeto.
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju.
Smještaj: Sofitel Algiers Hamma Garden u centru glavnoga grada, a standardno dobru uslugu dobit ćete i u alžirskoj podružnici Hiltona  ili Sheratona.
Restorani: Odličan indijski curry možete pojesti u restoranu Le Taj Mahal u glavnome gradu. Lokalne poslastice nude se u restoranu Jenine, dok će se ljubitelji moderne francuske kuhinje uputiti u restoran Le Tantra.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na stalno praćenja vijesti u ovoj državi i planiranje puta isključivo putem turističkih agencija. U zemlji često vladaju nemiri, prosvjedi, a važno je spomenuti i djelovanje podružnice terorističke skupine Al-Qaeda.  Izbjegavajte putovanje zemljom u automobilu koliko god je to moguće. Žene bi trebala uvijek biti u pratnji muškaraca, te pristojno odjevene sukladno običajima jedne muslimanske zemlje. Voda se pije isključivo iz boca, a jede se samo u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Facebook Like Button